Foto: Privatna arhiva; Shutterstock

Porodici Pavlović iz beogradskog naselja Voždovac izvršitelji mesecima prete iseljenjem iz stana koji su uredno kupili i platili još 2013. godine, a sve zbog tuđeg duga. Agonija ove porodice traje već mesecima, a 4. avgusta ističe novi rok za iseljenje. Porodica moli građane da tog dana u 10 sati budu u Ulici gospodara Vučića 148 i pruže im podršku da u stanu borave do izricanja pravosnažne presude.

Slobodan i Ivona Pavlović kupili su stan pre 10 godina, a onda im je stigao zaključak o izvršenju.

Njihov stan je investitor ponovo prodao na javnom nadmetanju, a sada im izvršitelji vise za vratom.

„Zakazano je naše izbacivanje iz stana za 4. avgust sa početkom u 11h. Ovako, od marta pa do sada, muškarac koji je kupio naš stan preko licitacije koju je organizovao javni izvršitelj. Nemanja Protić nam je dao dva puta po dva meseca da se svojevoljno iselimo, gde je oba puta moj muž morao da potpiše na papiru da će tako biti i što se tog čoveka tiče za njega zaista nemamo zamerku iako nije pristao da nam da vreme dok ne dobijemo presudu“, kaže za Nova.rs Ivona Pavlović.

Dodaje da im je želja da se isele sa lokacije, ali im nije jasno zašto dolaze da ih isele, kad je od roka za iseljenje do poslednjeg ročišta kada će biti doneta presuda, razmak svega mesec dana.

„Svim srcem verujemo da će presuda biti u našu korist, jer naravno imamo papire koji potvrđuju da je stan isključivo u našem vlasništvu. Zato se i jesmo odlučili da se borimo, da ne izlazimo iz stana iako smo tako planirali, jer bilo bi ludo izgubiti mesto za život zbog 2 meseca torture javnog izvršitelja. Ono što je nama bitno da javnost sazna jeste da smatramo izuzetno nefer, zlo i tužno od strane javnog izvršitelja jeste to što je obavešten o tome da se suđenje približava kraju, obavešten je o tome da sam ja trudna 4. mesec, još malo pa 5., da zna da mi imamo malo dete od 20 meseci koje je uzgred polomilo nogu i treba da miruje i da ima adekvatnu negu u stanu gde živi u narednih mesec dana i da uprkos tome što on predstavlja da se tako kaže produženu ruku suda, ruku pravde, umesto da izvaga i vidi u koliko smo lošoj situaciji da pokaže razumevanje, saosećanje, jer itekako zna i nikada nije osporio da imamo pravo nad stanom, uprkos tome on ce iako je ostalo tako malo vremena do presude ipak pokučati da nas izbaci uz pomoć policije koja itekako može biti nasilna, a opet ću ponoviti, mi nemamo gde, to je naš jedini dom“, navodi sagovornica Nove.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže i da se u ovoj državi stalno pominju majke i trudnice, ali da to izgleda ne važi kada su u pitanju izvršitelji i izbacivanje.

„Zamolila bih građane koji su slobodni dana 4. avgusta, u petak, da dođu na adresu Gospodara Vučića broj 148 u 10h da nam pruže podršku da budemo u stanu dok ne dobijemo pravosnažnu presudu. Svaka osoba znači!“, zaključuje Pavlović.

Slučaj Pavlović

Podsetimo, porodica Pavlović živi u stanu na Voždovcu, koji su kupili pre 10 godina. Oni su živeli potpuno normalnim životom – odlazili su na posao i odgajali dete, sve dok im nije stigao zaključak o izvršenju. Njihov stan je investitor ponovo prodao na javnom nadmetanju.

Prvi problem koji im je zagorčao živote desio se 10. januara ove godine, kada se, kako Ivona Pavlović kaže za „Novu“, na vratima njihovog stana pojavio javni izvršitelj Nemanja Protić i tom prilikom uručio zaključak na kojem je pisalo da je njihov stan prodat na javnoj licitaciji i da u roku od 30 dana oni moraju da se isele, ali je krajnji rok izvršenja ipak pomeren na 30. mart.

„U tom zaključku je pisalo da je investitor zgrade založio stan koji pripada našoj porodici na sudu, za neka potraživanja duga iz 2005. godine“, kaže sagovornica „Nove“ i dodaje:

„Dva čoveka su dobila spor protiv investitora, te na taj način i mogućnost da prodaju stan, da bi dobili vrednost duga – obojici po 25.500 evra. To su zapravo dva spora, sa istim zahtevom od dvojice muškaraca, koji žive u različitim gradovima, ali su podneti istog dana, što je takođe navelo naše advokate da pomisle da je to montirana prevara između investitora i ljudi kojima je navodno dužan.“

Inače, taj spor je pokrenut još 2019. godine, a investitor je tada stan koji su Pavlovići kupili naveo kao svoj.

Pavlović dalje objašnjava da je investitor na sudu priznao taj dug i pristao da sredstvo namirenja bude upravo njihov stan, koji je prodao još 2011, čoveku od kojeg ga je Slobodan Pavlović kasnije kupio stan. Upravo tako je porodični dom dospeo na licitaciju.

Problem je zapravo nastao i pre prodaje. Naime, proces legalizacije zgrade završen je 2018. godine, ali je investitor odlučio da o tome ne obavesti vlasnike stanova, te da u Katastru nepokretnosti ostavi svoje ime, što zapravo znači da se stan i dalje vodio kao njegovo vlasništvo.

Upravo tako se investitor i ponašao.

“U periodu od septembra do decembra 2022. godine stan je bio na licitaciji, a mi kao vlasnici, o tome nismo ništa znali. Obavešteni smo da je do prodaje došlo tek kada više nismo mogli da iskoristimo nikakav pravni lek, kada apsolutno ništa nismo mogli da preduzmemo da bismo se zaštitili. Od tada, svakog dana prolazimo kroz horor”, kaže nam Pavlović.

Nakon prodaje stana na licitaciji, Pavlovićima se na vrat nakačio izvršitelj.

Kako saznajemo od Pavlovića, lično je izvršitelj Protić organizovao licitaciju, odnosno prodao stan.

****

BONUS VIDEO: Gavrilović o obmani potrošača: Izvršitelji naplaćuju po tri ili četiri puta isti dug

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar