Nikola Davidović
Nikola Davidović

Uprkos tome što je stopostotni ratni vojni invalid država je Nikoli Davidoviću iz Čačka na vrata poslala izvršitelje.

Nikola je nakon završene vojne škole i akademije tri godine bio u Vojsci Srbije, ali je nakon toga prešao u policiju. Iako je teško ranjen za vreme NATO agresije Vojsci je isplatio dug zbog napuštanja službe, ali su mu oni posle devet godina naknadno poslali da plati zateznu kamatu koja premašuje 120.000 dinara.

„Ja kao čovek koji je deo svog tela dao mojoj zemlji, Republici Srbiji, nisam zaslužio ovakvo iživljavanje. Nad čovekom koji je ovoj državi dao sve“, objašnjava Davidović za Nova.rs.

Prema njegovim rečima, zadobio je frakturu lobanje nakon što su avioni NATO pakta raketirali policijsku stanicu u Kosovskoj Mitrovici.

Nažalost, ni to nije bilo dovoljno da tadašnja Vojska Jugoslavije obustavi postupak za nadoknadu štete, jer je prešao u policiju iste države. Kako kaže, nakon četrnaest godina suđenja isplatio je vojsci 7.200 dinara na ime troškova školovanja.

Međutim, posle devet godina na vrata mu je nedavno zakucao izvršitelj tražeći da vojsci plati i zateznu kamatu, koja iznosi preko 120.000 dinara.

Foto:Privatna arhiva

„Oni su u ovom dopisu mogli da napišu da je ta zatezna kamata u iznosu od 150.000 dinara. Nemam ispred sebe papir da se uverim da je to toliko“, izričito kaže Nikola Davidović.

On navodi da je posle svega spreman da plati kamatu, ali da se ona obračuna u skladu sa zakonom, primenom proporcijalne metode, a ne zaračunavanjem kamate na kamatu.

„Ne dugujem nikom ništa. Sve svoje obaveze uredno izmirujem. I pored svih problema koji su nastali, pre svega devetogodišnjim nemarom Vojnog pravobranilaštva, ne bežim od plaćanja tih obaveza, ali u skladu sa zakonom, dakle obračun proporcionalnom metodom, a to je oko 36.000 dinara“, objašnjava sagovornik Nova.rs Nikola Davidović.

Protiv rešenja o izvršenju i zapleni imovine žalio se Višem sudu u Čačku koji bi trebalo da sagleda sve dokaze u postupanju Vojnog pravobraništva.

„Moram da naglasim kakva sam poniženja i uvrede doživeo od Vojnog pravobranilaštva. Tretirali su me kao da sam najgori kriminalac ili kao da sam odbegao u neku stranu vojsku. Njima su dve stvari smetale, a to su moj prelazak iz vojske u policiju, a drugi je što sam se više puta javno žalio na njihov rad“, istakao je na kraju našeg razgovora Nikola Davidović koji je svoje zdravlje i srce ostavio našoj zemlji.

I Čačani su revoltirani zbog ovakvog postupka prema našem heroju. Brojni nude pomoć i osuđuju ovakvu skandaloznu odluku.

„Nikola, branićemo te do poslednjeg atoma snage“, poruka je jednog od njegovih prijatelja.

Foto:Privatna arhiva

Radoje Bogi kaže da nisu to klošari, već kriminalci i lopovi koji predstavljaju napaćenu državu Srbiju.

„Legendo, znamo da si ranjen, jer nisi dao na svoju i našu otadžbinu, uz tebe smo svim srcem“, poručuje Mlađan Jakšić uz neopisivu zahvalnost.

„Ti si postao invalid braneći ovu državu, a evo kako ti se država zahvaljuje“, poruka je još jednog žitelja grada pored Morave.

BONUS VIDEO: Aleksandar Radić i Nikola Lunić: Vojska nije vaspitna ustanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare