Patrijarh Porfirije Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana, poručio je patrijarh srpski Porfirije nakon što je vraćen sa administrativnog punkta Merdare.

„Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, napisao je patrijarh na Instagramu.

„Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, napisao je patrijarh na Instagramu i nastavio:

„Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi“.

SPC: Patrijarh neće ostaviti svoj narod

Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva koja navodi da su patrijarha Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo danas u popodnevnim časovima da stigne u sedište SPC, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare zaustavile prištinske vlasti i rekle da mu je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

„Sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva“, poručuje SPC.

Patrijarh apeluje „na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva“.

„To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima“, dodaje se u saopštenju SPC.

„Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, zaključuje se u saopštenju SPC.

***

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije poručio iz Peći: Srbi i Albanci zajedno da grade mir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare