Investitor stambeno poslovnog kompleksa na Novom Beogradu na čijem gradiištu su tokom oluje pala dva ogromna krana je Airport Garden doo sa Novog Beograda, dok je izvođač radova, koji je odgovoran za bezbednost gradilišta preduzeće Gradina sa sedištem u Zemunu. Reč je inače o kompaniji koja gradi i na Beogradu na vodi.

Preduzeće Gradina nije novo u građevinskom poslu. Prema podacima objavljenim u APR-u rade od 90-godine, dakle više od tri decenije. Vlasnik je Đuro Đurđević, sa 100 odsto udela u firmi. Reč je o kompaniji koja je angažovana na brojnim projektima, između ostalog i na izgradnji dve zgrade na Beogradu na vodi. Taj posao su dobili 2020. godine.

Imajući u vidu da je firma Gradina izvođač radova na izgradnji kompleksa „Arena garden“ radove, jasno je da je odgovorna i za bezbednost na gradilištu, pa tako i za pad kranova.

Kran Novi Beograd Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanja šta se desilo i kako je to uopštre moguće ako su kranovi obezbeđeni kako treba, odgovor iz ove firme nije stigao.

Objašnjenje šta je moglo da bude uzrok za Nova.rs dao je profesor Građevinskog fakulteta u penziji Zoran Petković. On je objasnio za portal Nova.rs da gornji deo krana nakon korišćenja mora biti otkočen jer je izložen udarima vetra, a sudeći po načinu na koji je kran pao – on ocenjuje da rukovodilac o tome nije vodio računa nakon rukovanja.

„Po tom načinu na koji pada, ja pretpostavljam da je problem u tome da je taj gornji deo trebalo da bude otkočen, a nije bio“, kaže Petković.

To je, pretpostavlja, bila greška koja je dovela do katastrofe.

Naš sagovornik kaže da takva greška rukovodioca krana nije nesvakidašnja, ali da su sinoćna događanja stravična – zbog velikog nevremena.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što je očekivano jeste da, kako kaže, na teren izađe građevinska inspekcija i da ona da svoj sud o odgovornosti. Da li su inspektori bili na terenu niko zvanično nije rekao.

Kran Novi Beograd Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvu građevinarstva uputili smo pitanja o tome ko je odgovoran za pad kranova i da li će odgovarati, ali i da li će pad kranova uticati na saradnju sa preduzećem „Gradina“.

Ministarstvo nas je, međutim, obavestilo da nadležnost nije njihova već – Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda – kojima smo, takođe, uputili ista pitanja.

Odgovor do objavljivanja ovog teksta, našem portalu nije upućen.

BONUS VIDEO Pogledajte kako od jutros izgledaju gradilišta na kojem je oluja sinoć oborala kranove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare