Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Doktorka prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti, koja se još od marta 1996. godine leči na Institutu za reumatologiju u Beogradu, oglasila se povodom teksta v.d. direktora ove ustanove dr Gorana Radunovića, koji je za doktorku napisao da je "zlonamerna, da ga vređa i da nije merodavna da ocenjuje stanje u bolnici koju on vodi".

Njen odgovor prenosimo u celosti:

“’Ako pacijent kaže za lekara da je loš, on je sigurno loš. Ako kaže da je dobar onda je pitanje da li je dobar lekar ili dobar čovek ili i jedno i drugo’, ovo su reči prvog šefa Katedre opšte medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu dr sci med. Daneta Žigića Naučnog saradnika, koje su u mom radu kao izabrnog lekara opšte medicine bile moto. Pored toga, moj otac me je od malena učio da poštujem Božije zapovesti u životu, a posebno u obavljanju lekarskog poziva. Zbog toga je za mene uvredljiva izjava v.d. direktora Instituta za reumatologiju u Beogradu vanrednog profesora Gorana Radunovića, da ja nisam kompetentna da procenim stanje u Institutu i uporedim organizaciju i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite obolelim od hroničnih artritisa u poslednje dve godine u odnosu na proteklih 27 godina koliko se lečim od reumatoidnog artritisa.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čak i da nije lekar i da nema nikakvo medicinsko znanje, pacijent može da proceni kako neka ustanova funkcioniše, da li je zadovoljan uslugom, kakav odnos zaposleni imaju prema pacijentu i koje metode primenjuju u radu s pacijentima. Na kraju, pacijenti sa reumatskim bolestima su hronični pacijenti, koji godinama obilaze iste lekare i sestre, sa njima izgrade vrlo duboke odnose i kao što lekari mogu da prepoznaju kad je pacijent neraspoložen, nezadovoljan ili ima neki problem, isto tako i pacijenti mogu da prepoznaju u svom dugogodišnjem lekaru kada ga nešto tišti. Pored toga ja sam u kontaktu sa pacijentima iz cele zemlje koji prenose svoje
utiske, tako da sam vrlo dobro upoznata sa situacijom u Institutu i vrlo merodavna da iznesem svoje mišljenje. Svi mi pacijenti jasno vidimo da je u Institutu za reumatologiju nakon dolaska dr Radunovića došlo do naglog urušavanja kvaliteta zdravstvene zaštite, opšteg nezadovoljstva zaposlenih i izolovanja Instituta za reumatologiju od ostalih institucija i udruženja koja se bave reumatologijom.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dr Goran Radunović je inteligentan čovek, ali nema saosećanja za pacijente, a ni za kolege. Njegovim dolaskom na mesto v.d. direktora, Institut je izgubio ono po čemu je bio prepoznatljiv, a to je visoko uređena kuća u kojoj rade srećni lekari i sestre koji se maksimalno trude oko svojih pacijenata i koji se u njihovim rukama osećaju sigurno. Sada, ne samo da zaposleni nisu srećni, već su uplašeni, nesigurni i očajni.

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) je osnovano 09.10. 2007. godine uz podršku Udruženja reumatologa Srbije i Udruženja roditelja dece obolele od reumatskih bolesti. Šaljem vam osnivački akt ORS-a na uvid, kao što možete proveriti vanredni prof. Radunović nije osnivač, kako tvrdi, ali zdušno se trudi da uruši rad ORS-a i saradnju sa UReS-om. Na molbu prof. Damjanova, tadašnjeg direktora Instituta i predsednika Udruženja reumatologa Srbije, prihvatila sam da vodim ORS. Razlog je bio želja da pomognem obolelima jer nikada neću zaboraviti kako sam teško prihvatila dijagnozu RA, osećala sam se kao da sam pala u bunar bez dna. Punih 15 godina marljivo i predano edukujem obolele da budu aktivisti i zajedno sa njima pomažem onima koji nam se obrate za pomoć. Naš sajt www.ore.rs je veoma edukativan, na njemu se nalaze kontakti svih aktivista ORS-a. U kontaktu sa pacijentima čujem pohvale, a u poslednje dve godine sve češće primedbe na kvalitet zdravstvene zaštite i organizaciju rada u Institutu za reumatologiju.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uz pomoć profesora Damjanova 2009.godine ORS je postao član Evropske alijanse udruženja u reumatologiji (EULAR), a ja kao predsednica član Skupštine EULAR-a i svake godine prisustvujem istoj.

Pročitajte još:

Animirala sam aktiviste koji sve ove godine pišu radove i dostojno nas predstavljaju na EULAR-u (izveštaji su dostupni na www.ors.rs ). Poštujemo EULAR-ovu preporuku da su udruženja pacijenata treći stub u kreiranju zdravstvene politike zajedno sa zdravstvenim profesionalcima i državnim institucijama.

Imamo izvanrednu saradnju sa Udruženjem reumatologa Srbije i ove godine imamo 11. zajednički Kongres UReS/ORS 2023.godine sa međunarodnim učešćem. Na kongresu se edukuju aktivisti iz centralne kancelarije u Beogradu, podružnica u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, kako bi stečeno znanje širili u svojoj sredini. Na poslednjem Kongresu UReS/ORS 2022.godine u Beogradu v.d. direktor Instituta prof. Goran Radunović je onemogućio da prisustvuju reumatolozi, čak i neki koji su imali usmena ili poster izlaganja. Oni su mi to lično rekli kada su posle radnog vremena došli na kongres. Kao v.d. direktor prof. Radunović se nije pojavio na svečanom otvaranju kongresa, ali ga to nije omelo da bude moderator u polovini komercijalnih okruglih stolova što farmaceutske kompanije bogato nagrađuju.

Dr Goran Radunović Foto: Printscreen/RTS

Od početka kovid pandemije marta 2020. godine, Institut za reumatologiju je u dva navrata bio pretvoren u privremenu kovid bolnicu i to u periodu od 14.07.2020.-12.08.2020. i potom u periodu 13.11.2020.-14.01.2021. godine. Za vreme pandemije, a naročito u navedenim periodima ORS je preko HELPERA (pomoćnika pacijentima) i putem OnLine savetovališta koje je bilo besplatno za obolele od reumatskih bolesti pomagao svim pacijentima koji su nam se obratili za pomoć. Helper u Institutu funkcioniše od 2015. godine u dogovoru sa tadašnjim direktorom prof. Damjanovim, a ne kako profesor.

Radunović tvrdi da je u Institut ‘primljeno administrativno osbolje’ ORS-a zahvaljujući njemu. Takođe je netačno da je ORS napustio prostorije Instituta, a da nije obavestio aktuelnog direktora. Saradnju ORS-a i Instituta nije zvanično prekinuo v.d. direktor dr Radunović, ali nezvanično nam je stalno obećavao podršku u budućem vremenu, koju nismo dočekali. Nije podržao implementaciju ni jednog EULAR-ovog projekat koji je sprovodilo Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS.

Foto: Shutterstock

Za vreme zaključavanja tokom kovida i kasnije prof. Nemanja Damjanov, tadašnji direktor Instituta za reumatologiju i donatorske farmaceutske kompanie dostavili su svakom pacijentu biološku terapiju na kućnu adresu bez obzira da li žive u Beogradu ili bilo kom delu Srbije. Napominjem da se u Institutu za reumatologiju leči polovina obolelih od hroničnih artritisa na biološkoj terapiji, u tom vremenu više od 1.000 pacijenata. Dakle, to nije organizovao sadašnji v.d. director Instituta prof. Goran Radunović, kako je naveo u svom članku.

Ružno je kada vanredni prof. Radunović nipodaštava značaj i kvalitete iskusnog lekara primarne zdravstvene zaštite. Sa ORS-om, UReS-om i Udruženjem medicinskih sestara u reumatologiji organizovala sam i sprovela više studija i projekata u cilju edukacije bolesnika i lekara. Za EULAR-ov projekat “Ne odlaži – Uoči rano”, dobili smo prvu nagradu u Evropi na EULAR PARE konferenciji 5. maja 2019. godine u Pragu. Edukovali smo 1.055 lekara primarne zaštite, 115 medicinskih sestara i 54 farmaceuta u 14 gradova u Srbiji i uspeli da skratimo vreme od prvih simptoma RA do postavljanja dijagnoze sa dve na jednu godinu.

Da sam i kao pacijent i lekar kompetentna da procenim stanje na Institutu za reumatologiju potvrđuje i moja biografija:

Mirjana Lapčević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Diplomirala sam 1981. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1983. završila Tečaj socijalne pedijatrije (Institut za majku i dete), 1992 specijalizaciju opšte medicine, 1998 stekla zvanje primarijus, 2004 završila Međunarodnu specijalističku školu za porodičnu medicinu. Bila je glavni i odgovorni urednik časopisa “Srpski arhiv za celokupno lekarstvo”od 2003 do 2011.godine i član uredništva časopisa „Opšta medicina“. Kao prvoimenovani autor objavila je 53 rada, od kojih 11 na SCI listi. Jedan sam od autora 6 knjiga, 2 priručnika (za polaganje stručnog ispita za lekare i za medicinake sestre/tehničare), prvoimenovani autor devet monografija. U dva mandata bila sam predsednik Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. Član same naučnog odbora i predsedništva sekcije opšte medicine SLD, dobitnik Godišnje nagrade za unapređenje primarne zdravstvene zaštite Srpskog lekarskog društva za 2019.godinu.

Bila sam do penzije predavač i član ispitne komisije na katedri opšte medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mentor za specijalizaciju iz opšte medicine, član Nacionalnog komiteta za izradu vodiča dobre prakse u zdravstvu. Radila sam kao izabrani lekar opšte medicine pola radnog veka u domu zdravlja „Dr Simo Milošević“, a drugu polovinu u domu zdravlja Voždovac i u oba doma zdravlja bila načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih građana. Bila sam član Upravnog odbora lekarske komore Srbije. Pri Ministarstvu zdravlja RS bila sam predsednica Republičke stručne komisije za primarnu zdravstvenu zaštitu. Član sam Republičke stručne komisije za reumatologiju i član Komisije za odobravanje inovativne terapije obolelih od hroničnih artritisa. Kao iskusan lekar, na zahtev ministra zdravlja u više navrata obavljala sam vanredni eksterni stručni nadzor u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Od 2007.godine sam predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) koje je od 2009.godine član EULAR-a. I, na kraju citirala bih Bukovskog: “Kada zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio. To znači da više nisi vredan mog vremena”.

Prim. dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine – predsednica ORS-a

***

BONUS VIDEO: Razgovor direktora Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića sa medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare