Posle smrti četiri bebe, koja je nastupila kao posledica velikog kašlja (pertusisa), u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, obišli smo ovu dečju bolnicu, u kojoj smo zatekli tužan prizor. Škriputavi, uporan kašalj kod malih beba odzvanja čekaonicom na pedijatriji, ali i hodnicima, kojima nervozno šetaju roditelji sa decom, uglavnom mlađom od dva i tri meseca, udaljavajući se jedni od drugih, u paničnom strahu od zaraznog, smrtonosnog oboljenja.

Pred ambulantama jedne od dve najveće dečje bolnice u Srbiji, ovih dana najviše je najmlađih pacijenata, koji su tek pre dva ili tri meseca u porodilištu stigli na svet.

Foto: Shutterstock

Nakon što je javnost šokirala vest o smrti beba, koje su bile zaražene pertusisom, roditelji dece koja se danima ili nedeljama bore sa upornim kašljem, pohrlili su u ovu ustanovu da provere da li je dete inficirano teškom bolešću.

„Strahujem da će ostati u bolnici“

Sumorno je ispred zgrade Instituta. Vozilo Hitne pomoći ne pomera se od glavnog ulaza, spremno za transport pacijenata, ukoliko bude neophodno. U dvorištu su pojedini roditelji, uglavnom tate, koje čekaju rezultate nalaza iz laboratorije i mišljenje, “presudu” lekara o stanju njihove dece, sa kojom su mame unutra, ispred ambulanti.

Foto: Nova.rs

“Kašlje više od 10 dana, već je popila jednu terapiju, vakcinisana je, ali opet strahujemo. Samo da mi ne ostane u bolnici, čini mi se da to ne bih mogao da podnesem”, rekao nam je Miloš, otac trogodišnje devojčice, koja je sa mamom, u tom trenutku, duže od tri sata bila u Institutu na različitim pregledima.

Među pacijentima je ipak najviše najmlađih, koji još nisu ni stigli da prime prvu dozu DTP vakcine protiv velikog kašlja.

Foto: Nova.rs

“Ima povišenu temperaturu i kašlje, ali čuje se kao neka ptičica jer je mnogo mali. Rođen je pre dva i po meseca, hteli smo da ga vodimo na vakcinu, ali je počeo da slinavi, a onda je krenuo i ovaj prokleti kašalj. Moram da priznam da sam se uspaničila čim sam čula da je prvi put počeo da kašlje i sad to ne prestaje nekoliko dana, kao da mu razdire mala pluća. Prosto me boli kad ga slušam. Kad je objavljena vest o smrti beba, samo što se nisam onesvestila na sred dnevne sobe”, priča Natalija, majka dvomesečnog dečaka, sa kojom smo razgovarali ispred ove bolnice.

Posle smrti beba nastupila panika

U hodnicima, sa bebama u “korpama”, prekrivenim pamučnim pelenama, cupkaju u panici, roditelji, strahujući od dijagnoze.

Pročitajte još:

“Znam da ne treba da paničim unapred, ali supruga je insistirala da dovedem ćerku kod lekara. Žena se ne oseća dobro, pa sam došao sam sa bebom. Ćerkica kašlje od prošle nedelje, ali to deluje kao da je odrasla osoba, kao oni pušači kad se ujutru probude. Nismo mogli da verujemo da beba od sedam meseci može tako da se zakašlje. Vodili smo je u dom zdravlja, već je popila terapiju, ali kašalj ne prestaje”, priča Jovan, iz Mladenovca, koji je sinoć proveo četiri sata na Institutu.

Foto: Nova.rs

Njegova ćerka je uredno vakcinisana, ali, ističe on, strah za njen život prisutan je od pre neki dan.

“Kada smo čuli za smrtne slučajeve, žena se uspaničila i ne prestajemo da mislimo o tome, a kad nam se ćerkica zakašlje, svaki put me od muke glava zaboli. Dogovorili smo se da je bolje da je dovedemo ovde na pregled, kod specijaliste, pa ako je nešto ozbiljno, da se leči na vreme. Nadam se samo da nismo zakasnili”, kaže ovaj uplašeni i brižni tata.

U Institutu se trenutno nalazi i peta beba obolela od pertusisa, koja je u kritičnom stanju i bori se za život na respiratoru.

Foto: Nova.rs

„Mala deca, odnosno odojčad, uzrasta dva, tri, četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja koja je kod nas u Institutu za majku i dete, kod četiri bolesnika, nažalost, završena smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciiji i respiratorno i životno je ugroženo. Broj pozitivne dece na pertusis je oko 70, od toga je polovina bolesnika hospitalizovana i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti“, izjavio je prof. dr Vladislav Vukomanović, karidolog i upravnik pedijstrijske klinike u ovoj ustanovi.

Uvodi se treća revakcina

Podsetimo, vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života. Prvа rеvаkcinа prоtiv diftеriје, tеtаnusа, vеliкоg kаšljа  i dеčiје pаrаlizе kоmbinоvаnоm pеtоvаlеntnоm vакcinоm (DTaP-IPV-Hib) daje se u drugој gоdini, a od 1. јаnuаrа 2022, drugа rеvаkcinаciја sprovodi se prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе, kоmbinоvаnоm čеtvоrоvаlеntnоm vакcinоm (DTaP-IPV). Prema najavama lekara, od 2025, uvodi se i obavezna treća revakcinacija, koju će primati deca u završnom razredu osnovne škole.

Foto: Nova.rs

Pеrtusis ili vеliki kаšаlj, pоznаt i као „mаgаrеći kаšаlj”, је zаrаznа  bаktеriјskа infеkciја kоја zаhvаtа disајnе putеvе, a uzrоkuје gа bакtеriја Bordetella pertussis, kоја sе mоžе nаći u usnој duplji, nоsu i ždrеlu zаrаžеnе оsоbе. Simptomi se razvijaju nајčеšćе 7 dо 10 dаnа nаkоn izlоžеnоsti uzrоčniku, а u nеkim slučајеvimа i nаkоn 21 dаn. Nа pоčеtku bоlеsti, simptоmi pоdsеćајu nа оbičnu prеhlаdu i uključuјu kiјаnjе, curеnjе iz nоsа, blаgо pоvišеnu tеmpеrаturu i blаgi kаšаlj.

Bоlеst mоžе imаti оzbiljаn klinički tоk bеz оbzirа nа uzrаst. Smrtni ishоdi su nајučеstаliјi kоd nајmlаđih i nаstајu kао pоslеdicа zаpаljеnjа plućа ili zbоg nеdоstаtkа kisеоnikа, nеоphоdnоg zа mоždаnе funkciје.

***

BONUS VIDEO: Zabrinjavajuće mali odziv roditelja za MMR vakcinu za dete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare