Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

„Forbs Srbija“ napravio je analizu ko čini novu srpsku poslovnu elitu. U pitanju je 11 pojedinaca koji u svom vlasništvu, posredno ili neposredno, imaju najmanje 140 preduzeća registrovanih u Srbiji i inostranstvu. Njihov poslovni uspeh je beležio stalni rast, a najveći deo ostvarenih prihoda duguju čvrstim vezama sa aktuelnim vlastima i zahvaljujući poslovima koje zbog tih veza dobijaju od države i njenih preduzeća.

Milenijum tim, jedna od dve kompanije u vlasništvu Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, u svom sastavu ima još 13 povezanih preduzeća među kojima i Istraživačko-razvojni institut Goša i Institut vodoprivrede Jaroslav Černi koje je kupio od države.

Kako piše Forbes, na lokaciji „Goše“ u beogradskom naselju Zvezdara u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, dok je zbog privatizacije drugog instituta reagovao Savet za borbu protiv korupcije zahtevajući da ta prodaja bude poništena, jer je, kako tvrde, suprotna opštem interesu i protivzakonita.

Kompanija Milenijum tim učestvovala je prethodnih godina u izgradnji velikog broja infrastrukturnih i državnih projekata, od Beograda na vodi, gasifikacije u gradovima širom Srbije koju je sprovodilo javno preduzeće Srbijagas, izgradnji stanova za vojsku i policiju, a kako je najavljeno učestvovaće u izgradnji objekata za potrebe EKSPO 2027.

Takođe, Milenijum tim je biran za podizvođača radova na nekoliko putnih pravaca koji se grade u Srbiji, a koje kao glavni izvođač radi neka od kineskih državnih kompanija.

Prema računici istraživačke mreže Krik samo tokom prošle godine firme iza kojih stoje Bošnjak i Vujko sklopile su sa državom 17 poslova u vrednosti od 12 miliona evra.

Pored Milenijum tima dvojica biznismena imaju većinski udeo (ukupno 60 odsto udela) i u firmi KBV Datacom, registrovanoj za izgradnju telekomunikacione infrastrukture kojoj je, država preko svojih preduzeća, takođe, poveravala različite poslove poslednjih godina.

Milenijum tim ubedljivo je najznačajnija firma u biznisu dvojice partnera. Upravlja imovinom vrednijom od 30 milijardi dinara, u poslednje tri godine imala je prihode od gotovo 38 milijardi dinara i u istom periodu zaradila više od 2,5 milijarde dinara.

Sa prihodima od 6,9 milijardi dinara u protekle tri godine na drugom mestu je firma Roberts Millennium (u istom periodu u gubitku od ukupno 2,4 milijardi dinara).

Dobar dodatak ovom konglomeratu doneće akvizicija Instituta Jaroslav Černi koji je u protekle tri godine ostvario prihode od 3,87 milijardi dinara i posluje pozitivno – dobitak od 194 miliona dinara u prethodne tri godine.

Stojan Vujko je i predsednik Sportskog društva Crvena Zvezda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar