Cela Srbija digla se na noge nakon teške ispovesti Marice Mihajlović iz Šida koja je optužila lekara M.M. za akušersko nasilje i smrt svoje bebe po rođenju. Ekipa portala Nova.rs uputila se u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, gde se Marica porodila, i gde se danas nakon objave u medijima pojavila i Zdravstvena inspekcija. Na licu mesta zatekli smo i poznatu glumicu Jelenu Stupljanin, ali i aktiviste organizacije Kreni - promeni.

„Ja sam Jelena Stupljanin, glumica iz Beograda. Aktivistkinja Dea i ja smo došle danas da pružimo podršku Marici i svim ženama koje su pretrpele akušersko nasilje i da se svi skupimo i da kažemo – ovo mora da prestane, žene niste same, uz vas smo“, navela je Stupljanin u video izjavi za naš portal.

Ona je podsetila da će danas u 16.30, u znak podrške Marici i drugim ženama koje su bile žrtve akušerskog nasilja, biti održan protest ispred Ministarstva zdravlja, koji organizuje Ženska solidarnost, Sutra će protest u 15 sati biti održan i ispred Opštine Sremska Mitrovica, a iza njega je stala organizacija Kreni – promeni.

Saša Babić iz tog pokreta kaže za Nova.rs da su ispred bolnice došli na poziv Jelene Stupljanin.

„Došli smo da izrazimo svoju podršku i ukažemo da ovo nije jedini slučaj. Žene se javljaju da su imale slične probleme u ovoj ustanovi i to je jako zabrinjavajuće. Iz tog razloga mi smo se dogovorili i organizujemo protest ispred mitrovačke opštine, a iznećemo i zahteve jer je ovo sistemski problem. Ja se nadam da se ovo više neće dešavati a mi ćemo dati sve od sebe da na ovaj problem ukažemo i da se ovo jednom za svagda reši“, navodi Babić.

Podsećamo, Marica Mihajlović juče je optužila lekara M.M. iz Mitrovačke bolnice da je preživela nasilje na porođaju, da je lekar vređao, pretio da će joj smrskati glavu i da je kriv za smrt njene bebe. U toj zdravstvenoj ustanovi rekli su da je u toku unutrašnji nadzor, a od jutros je u bolnici zdravstvena inspekcija.

Kako je potvrđeno u policiji za Nova.rs, ginekolog-akušer M. M. koga je porodilja Marica optužila da nasilje prijavio se sinoć policiji. Kako nam je rečeno, lekar je samoinicijativno došao u policijsku stanicu i prijavio da se ne oseća bezbedno zbog komentara i objava na društvenim mrežama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare