Protest protiv projekta "Jadar" i rudarenja litijuma održan je večeras u Gornjem Milanovcu na Trgu kneza Mihaila.

Milanovčani su poručili da neće dozvoliti „trovačima“ da im unište prirodne resurse – zemlju, vodu i vazduh. Na skupu su govorili prof. dr Ivanka Popović, jedna od potpisnica inicijative „ProGlas“ i bivša rektorka BU i aktivista Ivan Bjelić, član pokreta „Marš sa Drine“. Među njima je bilo i medicinskih radnika koji su ocenili da je rudarenje litijuma i bora nedopustivo. Oni smatraju da bi „isparenja sumorne kiseline dovela do velikih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu“.

Dr Divna Simović Šiljković kaže za Nova.rs da ima opravdan strah od potencijalnog zagađenja.

„To su zastarele tehnologije rudarenja koje u Evropi niko ne koristi. Zašto bismo mi bili država koja je ekološka deponija Evrope i sveta. Očigledno je da je ova vlast to dogovorila zarad svog interesa“, navodi doktorka.

Kristina Milošević iz stranke Zajedno navodi da je ova tema iskopavanja litijuma politička.

Protest u Gornjem Milanovcu protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Da li će biti rudnika litijuma i da li ćemo biti bolesna nacija, o tome odluku donosi ova vlast. Pitanje za građane je je da li želimo da svaki naredni problem rešavamo na ulici ili da rešimo ono što nas tera na ulice“, kaže ona za naš portal.

Ivanka Popović kaže da ne želi da se njena struka zloupotrebljava.

Protest u Gornjem Milanovcu protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Strepimo, jer smo svedoci da vlast sve čini zarad sopstvenog interesa. Razorne posledice ove manipulacije ćemo tek osetiti, posebno u istočnoj Srbiji. Pitamo se za koga struka zapravo radi? Kompanija ‘Rio Tinto’ je odlukom da dobrovoljno stavi na uvid javnosti deo svojih internih dokumenata otvorila lažnu raspravu o aktima koji nisu konačni“, rekla je Popović.

Prava rasprava, navodi dalje, može da počne tek kada bude postojala službena projektna dokumentacija.

Protest u Gornjem Milanovcu protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Da li su ispunjeni uslovi da se takva rasprava vodi i takav projekat realizuje? Pa nema ih. Ne možemo da verujemo institucijama“, poručila je Popović .

„Mi nismo protivnici razvoja, tehnološkog, privrednog ili društvenog već želimo odgovorno i domaćinski da upravljamo resursima u našoj zemlji“, rekla je ona.

„Moramo podržati i istrajati da se ispuni zahtev koji upućen Vladi RS da se zabrane geološka istraživanja i eksploatacija bora I litijuma u našoj zemlji“, istakla je profesorka.

Protest u Gornjem Milanovcu protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ona je povukla da „naši potomci treba da imaju čist vazduh, dovoljne količine čiste vode i hodaju nezapaženo zemljom“.

„Želimo da naša zemlja ne bude zemlja nesigurnosti i otimačine, već zemlja u kojoj se poštuju zakoni i izgovorena reč obavezuje i zemlja u kojoj postoje posledice za učinjena nedela“, zaključila je Ivanka Popović.

Ekološki aktivista Ivan Bjelić je rekao da „Rio Tinto“ mora da ode iz Srbije.

Ivan Bjelić, Protest u Gornjem Milanovcu protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Svom zlu koje se nadvilo nad našom zemljom u kojoj neće ostaviti ništa osim arsena u rekama i zatrovanim usevima moramo reći zbogom“, poručio je on.

Inače na skupu je bilo oko 2.000 ljudi, a desio se i jedan incident kada je momak uleteo u masu. Policija ga je udaljila. Ujedno, svi su pozvali na veliki skup zakazan u subotu na Terazijama.

***

BONUS VIDEO – Još 5 srpskih gradova diže glas protiv litijuma!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare