Majka Milica Savatić iz Beograda tvrdi da je njenu ćerku Saru (13) 2. novembra, posle popodnevne smene, neposredno ispred školskog dvorišta, udario dečak iz njenog odeljenja i tom prilikom joj slomio nos. Devojčica je odmah zbrinuta u UDK Tiršova, gde je utvrđeno da je potrebna operacija. Škola se ograđuje od incidenta, ističući da se dogodio van škole, a dečak koji je izvršio nasilje nije kažnjen. Sarini roditelji su u strahu, pitaju se kako posle svega da je normalno pošalju u školu. Redakcija Nova.rs kontaktirala je direktorku, ali nismo uspeli da je dobijemo jer je na bolovanju. Za sada se ni Ministarstvo prosvete ne oglašava.

Beograđanka Milica Savatić ispričala je za Nova.rs kroz kakvu tortutu je njena trinaestogodišnja ćerka prošla tog 2. novembra, odmah posle popodnevne smene u školi, kada ju je drug iz odeljenja gurnuo i udario je u nos.

Sari je polomljen nos, nedeljama se „vukla“ po bolnicama, dok dečak normalno ide na nastavu. Škola se ogradila od ovog incidenta, a roditelji ne znaju kako da zaštite svoje dete koje ove nedelje treba da se vrati u školsku klupu.

„Deca su bila neposredno ispred školskog dvorišta, igrali su neku igru prilikom koje je dečak nasilnik koji je, inače, u istom odeljenju kao i Sara, prišao njoj i odgurnuo je. Tu nije stao, nego je nogom šutnuo Saru u nos. Ona je pala, počela je da krvari, a on je pobegao kući. Pomogli su joj drugari umivajući je dok mi nismo stigli“, počinje priču naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Devojčica je, navodi, imala mobilni teleofn kod sebe, te je odmah pozvala roditelje da dođu.

„Odmah smo se s njom uputili u Tiršovu pošto je bila dežurna te večeri, obavljeni su različiti pregledi, a kada je urađen radiološki snimak glave, ustanovljeno je da je došlo do preloma nosnih kostiju i da je potrebna operacija. U međuvremenu, operacija je zakazana za 9. decembar, a mi smo pristupili prikupljanju potrebne dokumentaciju za operaciju“, objašnjava majka.

Foto: Privatna arhiva

Nakon što su završili s papirologijom, Sara je s majkom primljena u Klinički centar Srbije gde je 9. decembra u popodnevnim časovima operisana.

„Sara je bukvalno prespavala narednih nekoliko dana, što zbog anestezije, što zbog mučnine, a i teškog disanja na nos. Najviše joj je prijalo spavanje. Tek kada su joj posle nekoliko dana izvađeni tamponi iz nosa, ona je prodisala. Nastavila je sa laganom ishranom, obavljene su još dve kontrole i Bogu hvala, sve je prošlo u najboljem redu. A onda je došao trenutak kog smo se najviše plašili – njenog povratka u školu. Rečeno joj je da od ove nedelje može da se vrati svojim školskim aktivnostima, s tim što ne sme da radi fizičko neko vreme“.

Savatići su, prema rečima majke, šetali od bolnice do bolnice, jureći razne papire i obavljajući najrazličitije preglede, te se tako nisu ni „fokusirali“ na dečaka nasilnika, niti na reakciju škole.

Foto: Privatna arhiva

Majka objašnjava da je reakcija potpuno izostala, što ju je posebno iznenadilo i razočaralo.

Sarina razredna se, prema njenim rečima, obratila tek kada je primetila da devojčica nekoliko dana ne dolazi u školu.

„Pitala je da li ne dolazi zbog incidenta, rekla sam joj da. I na tome se završilo. Dok smo bili u bolnici, direktorka me je pozvala da se ogradi, rekavši da mi ništa ne očekujemo, niti škola može nešto da uradi jer se nasilje desilo ispred škole. I da ako dete ima potrebe, može na razgovor kod psihologa“.

Foto: Privatna arhiva

Dečak višestruki nasilnik?

Dečak je, kako tvrdi, višestruki prestupnik.

„Posle Sarinog napada, taj dečak je udario drugu devojčicu u predelu lica, imala je ogrebotine ispod oka. Takođe je jednom dečaku udarcem zatvorio oko, prošle godine je jednu devojčicu ošamario. Znači, on je više puta ponavljao nasilje. Počeo je da preti jednoj devojčici rekavši joj: Ti si sledeća. Rekao je da ima spisak, da će doneti oružje i da će da prebije jednog dečaka. Dakle, sve se dešava prema deci u istom odeljenju. Razredna starešina je obaveštena o svemu. Ja sam za te slučajeve saznala posle incidenta sa Sarom, očigledno je pre toga sve bilo zataškavano. Nas niko nije zvao dok smo bile u bolnici, niti posetio, niti razredna, niti psiholog, niti pedagog, apsolutno niko. Mada oni nisu relevantni u školi, verujte.“

Otac nasilnika je, kako tvrdi, navodno iznenađen celom situacijom.

„Izgledao je kao da mu je čudno što je njegovo dete to uradilo. Razredna je apsolutno nezainteresovana za sve, što je žalosno. Do skora nije ni znala čija sam ja majka. O čemu, onda, da pričamo? Njen roditeljski sastanak traje 5 minuta, kaže da su svi super i da je sve dobro. Volela bih da dođete do informacije da li postoji šansa da se dečak nasilnik izmesti u drugo odeljenje, pošto ja ne mogu da dođem do tog odgovora. I Sara i ja smo u strahu, kao i svi roditleji koji sada razmišljaju da li će ovakvo nešto zadesiti i njihovo dete. Sara se oporavila fizički i psihički, ali rekli su nam da bi naknadno moglo da dođe do postraumatskog stresa. Tako da, pratimo njeno stanje, ali ja se zaista nadam da ima pravde za moje dete“, kaže ova majka.

Povodom navoda naše sagovornice Milice Savatić, pitali smo direktorku OŠ „Jovan Dučić“ o incidentu koji se dogodio neposredno ispred škole, kao i da li su uradili nešto povodom toga, ali nam se do objavljivala ovog teksta nije javila, niti je odgovorila na naš mejl.

Takođe, pitali smo Ministarstvo prosvete da li će istražiti ovaj incident i da li će na neki način pokušati da reši situaciju, ali ni od njih nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO: Učenica iz Novog Pazara na TikTok-u pretila vršnjacima: Šta na to kaže policija?