Ana Brnabić i poljoprovrednici na sastanku Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas odluku Vlade Srbije i udruženja poljoprivrednika da pokušaju da spreče pojedine medije da sutra izveštavaju sa pregovora između predstavnika vlade i ratara, a u vezi sa njihovim zahtevima za poboljšanje ekonomskog položaja, zbog čega su organizovali protestne blokade puteva.

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje kršenje Zakona o javnom informisanju od strane Vlade Srbije i udruženja poljoprivrednika koji učestvuju u aktuelnim pregovorima o zahtevima koja su ta udruženja iznela na javnim protestima, a zbog pokušaja sprečavanja novinara iz različitih redakcija da izveštavaju sa događaja koji je u javnom interesu“, navodi se u saopštenju.

Kako je ranije preneo i portal Nova.rs, na predlog Vlade Srbije većina predstavnika poljoprivrednika je odlučila da novinari N1, Nove S i 021 iz Novog Sada ne prisustvuju pregovorima predstavnika Vlade i udruženja poljoprivrednika koji protestuju od 12. novembra.

Sastanak je zakazan za sutra u Kisaču, za koji je najavljeno je da će mu prisustvovati i premijerka Ana Brnabić. U Vajber grupi preko koje su poljoprivrednici prethodno obaveštavali medije o blokadama puteva i njihovom zahtevima, najpre je objavljen poziv svim medijima na sastanak u Kisač, ali je taj poziv danas povučen za neke medije.

Udruženje podseća Vladu Srbije, udruženja poljioprivrednika, ali i celokupnu javnost, da član 14. Zakona o javnom informisanju glasi: „Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri. Zabranjena je neposredna i posredna diskruminacija urednika, medija i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihoovj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

„Ukazujemo da ni državne institucije, niti bilo koja udruženja ili pojedinci ni na koji način ne mogu da raspoređuju kad i koji mediji mogu ili smeju da izveštavaju, te da oni koji sebi uzimaju takvu ‘slobodu’ u ruke zapravo deluju protiv javnog interesa i prava na javno informisanje“, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Iz NDNV su pozvali medije da, u skladu sa svojom profesionalnom obavezom i odgovornošću, izveštavaju sa svih događaja za koje procene da su u javnom interesu.

„Niko ne može da spusti rampu za pojedine novinare ili medije, pa makar bio i iz Vlade Srbije. O diskriminaciji medija koji profesionalno obavljaju svoj posao i ograničavanju slobode javnog informisanja NDNV će obavestiti relevantne međunarodne organizacije“, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Predstavnici udruženja poljoprivrednika došli na sastanak kod premijerke Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare