Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Eko Straža

Proizvodu iz pekare „AS - Braća Stanković“, koji je juče podeljen pacijentima Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije u Beogradu, kako na ambalaži piše, rok upotrebe istekao je još trećeg oktobra ove godine, odnosno pre mesec dana. Ljudi koji se bore sa najtežim oboljenjima, a leče se u ovoj bolnici, bili su šokirani kada su pročitali datum do kada je „najbolje upotrebiti“ pecivo "puž sa sirom". Direktor ove ustanove, dr Milan Žegarac, za Nova.rs kaže da je došlo do greške u štampi etikete na pakovanju ovog peciva i da je obrok bezbedan za konzumiranje.

Pacijenti koji se leče od raka dojke i štitne žlezde, kao i od  tumora na mozgu, posebno oni koji su na hemio i radioterapiji, i kod kojih je apetit sveden na minimum, prema pravilniku o ishrani u bolnicama, trebalo bi da imaju probrane, zdrave, kvalitetne obroke, koji se lako vare i ne izazivaju probleme sa stomakom i crevima, u organizmu obolelih, već previše izmučenom lekovima.

Foto: Nova.rs

Ipak, za jedan obrok, pacijentima Instituta stiglo je pecivo, puž sa sirom, kojem je, kako piše na pakovanju, istekao rok upotrebe.

„Skandalozno je kakva se hrana služi obolelima u srpskim bolnicama. Zbog lekova ne možemo ništa da jedemo, ali kad se nekome i otvori apetit, dobije pecivo, pa sad još sa isteklim rokom. Ovo je trebalo pojesti početkom oktobra, a ne novembra. Samo nam još fali da dobijemo neku crevnu bolest ili bakteriju“, kaže za Nova.rs M. J., jedna od pacijentkinja ove bolnice, koja čeka operaciju na dojci.

Foto: Eko Straža

Ishrana obolelih od raka je od presudne važnosti za oporavak od surovih bolesti, pa imajući u vidu koliko pokvarena hrana može izazvati dodatnih komplikacija sa zdravljem, uprava bolnice je odmah reagovala.

Fotografije „puža sa sirom“, na kojem piše da mu je trećeg oktobra istekao rok, šire se društvenim mrežama, a za Nova.rs direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije objašnjava da je došlo do greške u štampi.

Pročitajte još:

„Odmah smo reagovali na ovaj slučaj, a u pitanju je greška u štampi na pakovanju, što će proizvođač objasniti“, kaže dr Žegarac.

Dr Milan Žegarac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uskoro je i iz poznate pekare „AS – Braća Stanković“ iz sela Begaljica kod Grocke, koja snabdeva bolnice širom Srbije, stigao odgovor o pecivu podeljenom najteže obolelim pacijentima.

„Povodom reklamacije koju ste nam uputili, a u kojoj ste iskazali svoje nezadovoljstvo našim proizvodom Puž Sir, pre svega želimo da Vam uputimo izvinjenje i iskažemo žaljenje zbog neprijatnosti koju ste imali. Odmah nakon što smo dobili Vaš mejl, Tim za bezbednost proizvoda je pristupio kontroli celokupnog procesa proizvodnje, pri čemu nismo uočili propuste u samom procesu, što evidencijom proizvodnje možemo i potvrditi i garantujemo da je proizvod bezbedan za konzumiranje. Do propusta je došlo prilikom štampanja deklaracije, kada datum nije automatski prebacio prelaz na mesec. Sa zaposlenima su preduzete sve potrebne mere da do ovakvih propusta više ne dolazi“, kažu u pekari „AS – Braća Stanković“, u odgovoru Institutu za onkologiju, u koji smo imali uvid.

Foto: Privatna arhiva

Ovo međutim nije prvi put da se pomenuta pekara pominje u kontekstu pokvarene hrane.

Podsetimo, pre dve godine, Klinički centar Kragujevac raskinuo je ugovor sa pekarom „AS – Braća Stanković“, nakon što je njihov ketering za ishranu pacijenata isporučio pokvareno pecivo.

***

BONUS VIDEO: Gužva na Institutu za onkologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare