Svi još pamtimo malu Ninu i redove za kupovinu krofni u Novom Sadu, ona je tako sakupila novac za lečenje svog tate. Njena akcija pokazala je da je sve moguće, pa su tim stopama krenuli i klinci iz Zrenjanina. Mališani iz zrenjaninskog naselja Mala Amerika su u subotu organizovali vašar kako bi prikupili novac i uz pomoć svojih roditelja, renovirali obližnje igralište. Najmlađi stanari ovog naselja prodavali su različite vrste domaćih kolača, torte, srpske i američke palačinke, limunadu, slane kiflice, a u roku od dva sata, prikupili su više od 30.000 dinara. Već su ofarbali igralište, u planu je nabavka metalnih kanti za smeće i klackalica, a jedino će zafaliti novca za dve klupe, za koje se nadaju da će im obezbediti mesna zajednica.

Mala Nina, o kojoj je brujala cela Srbija je očigledno postala inspiracija za njene vršnjake, pa su i oni zavrnuli rukave.

Foto: Privatna arhiva

Vladislav Brstina iz Zrenjanina živi u naselju Mala Amerika više od trideset godina, a jednog dana je, kada je izveo bratanice u parkić, predložio da na neki način „srede“ dečije igralište. Tako je i potekla ova ideja.

„Već neko vreme razmišljamo kako da sakupimo novac i da renoviramo igralište. Ukrali su nam klackalice još pre nekoliko godina, kada smo zamolili mesnu zajednicu da nam pomogne, nismo naišli na razumevanje i da ne bismo čekali, odnosno da deca ne bi čekala, odlučili smo da uzmemo stvar u svoje ruke. Mi smo, inače, ranije sami farbali sprave zajedno sa decom, kupimo četke i farbe i bacimo se na posao da bi bilo lepo“, ističe Vladislav.

Foto: Gorana Belić

Prvobitna ideja je bila da svi roditelji daju po 1.000 – 2.000 dinara, a onda su se dogovorili da ipak organizuju vašar i da pokušaju da prikupe novac na taj način.

„Roditelji su napravili kolače, najrazličitije poslastice, a ja sam otišao u Bečej i pozajmio iz opštine glasačku kutiju. Kako smo izašli na teren, ispred samoposluge, deca su počela da prodaju kolače, bilo ih je oko petnaestak. S obzirom da nigde nismo najavili vašar, bili smo i više nego zadovoljni. Bilo je jako lepo i deci i nama, pritom smo skupili 33.700 dinara za samo dva i po sata“, navodi Vladislav.

Foto: Gorana Belić

Od prikupljenog novca, organizatori akcije su prvo kupili farbu na koju je otišlo 10.000 dinara. Zatim je trebalo obezbediti kante za smeće, obzirom da i deca i roditelji sav otpad skupljaju po kesama.

„Kante za smeće i klackalice su obećali ovi koji treba to da obezbede, a nisu, tako da ne bih da ih kritikujem, ali nisu nam pomogli. To je istina. Mislim da ćemo od preostalih para nabaviti klackalicu i metalnu kantu, a nedostajaće nam novca za dve klupe. Njih su obećali ljudi iz mesne zajednice, ali još uvek ih nismo dobili. Ima još jedno igralište koje je sredio grad Zrenjanin, nažalost, pusto je, bez dece, dok je ovde puno mališana, a nije sređeno. Zato želimo da ubacimo neku novu spravu“.

Foto: Gorana Belić

Dodaje da se nisu obraćali opštini za pomoć smatrajući da, ako su odbijeni za glasačku kutiju koja im je bila potrebna za prikupljanje novca, onda bi verovatno bili odbijeni i za pomoć u vidu sprave za igralište.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je moje lično mišljenje. Mi smo odradili farbanje i sto, posle zajedničke akcije smo ručkali, poručili tri porodične pice, pa nije moglo da stane sve na jedan sto, pa sam ja doneo još jedan, tako da nam samo nedostaju te dve klupe. Mi momentalno nemamo para za to, a i kad bsmo postavili, možda bi nas pitali zašto smo postavili bez njihovog odobrenja“.

Foto: Vladislav Brstina

Vašar je prošao u najboljem redu, uživala su i deca i roditleji, ali i prolaznici koji su zastali da kupe slatkiš ili slaniš.

Sve se prodalo, ostalo je dva paketića, ali smo se dogovorili da u pola dvanaest zatvorimo štand jer su i mame hteli da probaju poslastice, pa su onda oni kupovale i međusobno razmenjivali kolače. Zaista je bilo sjajno, baš mi je drago što sam učestvovao u akciji“, zaključuje naš sagovornik.

Deca prodaju i crteže

Majka devojčice koja je učestvovala na ovom vašaru, kaže za naš portal da mališani od četiri pa do deset godina često prodaju ispred jedne samoposluge.

Foto: Vladislav Brstina

„Moja mala je prodavala crtež sa jednom drugaricom, pa onda kupe grickalice, sok, tako nešto. Deci je to zanimljivo. Bio je zaista lep odaziv roditelja na vašaru, mame su napravile kolače, dok su dečica prodavala. Oni su se sjajno snašli u tome, ozbiljno su shvatili svoj zadatak“, kaže nam ova mama.

Slaže se da su trenutno najpotrebnije dve klupe obzirom da mnoge bake dovode decu u parkić, pa moraju da stoje i na nogama čekaju svoje unuke da završe sa igrom.

Foto: Gorana Belić

„Mi smo iznosili neke stolice i primetili smo da mnoga deca tu ostavljaju stvari, flašice sa vodom, rančeve, bilo šta i onda je zgodno da imaju gde da ostave dok se igraju. Neki roditelji su mišljenja da to nije naš posao i da to treba da reši mesna zajednica, što i jeste tako. Međutim, mesna zajednica se čeka 15 godina, da ne bismo čekali još 15, bolje da mi sredimo nego da bude tako kako je sad. Pre desetak dana, negde oko ove akcije, obećane su nam dve klupe i kanta za đubre za igralište, a koju još nemamo. To je ostalo tako da stoji u vazduhu. E sad, ostalo je na nama roditeljima da makar mi uzmemo kantu jer nam je najhitnija, pošto se smeće razvlači po nekim kesama i dvoumimo se da uzmemo i klupu jer nemamo nešto poverenja, nismo sigurni kada ćemo dobiti i koliko još da čekamo na nju. A hteli smo i klackalicu da dodamo. Bila je ideja da sačekamo mesec dana, ako ne dobijemo klupu, da napravimo još jednu akciju. U svakom slučaju, igralište je ofarbano, ostalo je malo para, pa ćemo sada da se dogovaramo oko daljih koraka“, ističe naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Novopazarski park opčinio posetioce cvetnim aranžmanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar