Foto: Privatna arhiva

Društvenim mrežama kruži dirljiva fotografija devojčice Nine Ninković (11) iz Veternika kod Novog Sada, koja ispred jedne trgovinske radnje, svakoga dana od pet do sedam uveče, prodaje krofne na improvizovanoj tezgi kako bi prikupila novac za lečenje bolesnog tate Zorana (48). Nema prolaznika koji se nije okrenuo i nasmejao, ali i zaustavio i kupio ovu poslasticu od ove nasmejane devojčice, koja nema vremena da ide u park kao i njeni drugari jer njenom obolelom tati teče vreme - potrebno je što pre skupiti novac, kako bi Zoran otišao u Rusiju na lečenje. Njena mama Nataša joj je u ovom "poslu" najveća podrška - ona i Nina zajedno mese krofnice, a za Nova.rs Nataša kaže da je Nina nije iznenadila ovom idejom jer ovakvo nešto baš liči na nju.

Više od dve nedelje, Nina svakoga dana u naselju Adice, u Veterničkoj ulici na broju 51, na belom, dečijem stočiću izlaže vruće i ukusne krofne čija je cena 100 dinara, a sve zbog tate Zorana kom je potrebna operacija oka.

Mama Nataša objašnjava kako je potrekla cela ideja.

„Naša Nina je završila peti razred i otkad je na raspustu, rešila je da ne sedi kući nego da na neki način pomogne porodici. Zoran je usled teškog očnog oboljenja ostao bez jednog oka, a i drugo oko je u velikoj opasnosti. Osim što može u potpunosti da oslepi i život bi mu mogao biti ugrožen. Postoji spas, ali u Moskvi. Nažalost, lečenje je veoma skupo“, ističe Nataša.

Foto: Privatna arhiva

Kao i svako dete koje voli svoje roditelje, tako i Nina voli svog tatu. On je njen heroj i njihova ljubav je neizmerna. Iako su roditelji pokušali da sakriju ovu tešku situaciju u kojoj se porodica našla, i Nina i njen brat Nemanja su ipak primetili da je potrebna pomoć.

„Nina je samo devojčia koja neizmerno voli svog tatu. Deca sve osećaju, primetila je da je potrebna pomoć kućnom budžetu i odlučila da radi i zaradi. Baka je dala ideju za krofne, a ja je nisam smela pustiti samu da prodaje, nego sam izašla sa njom ispred prodavnice. I tako je sve počelo. Onda sam na društevnim mrežama podelila našu akciju ne očekujući ništa, za sada, međutim ubrzo je nastala prava emotivna eksplozija“.

Ninini drugari, učiteljica i nastavnici, ali i očevi koji se zateknu u ovom delu grada, ne mogu da ostanu imuni na tezgu sa krofnama. Jednom rečju, krofne se rasprodaju brzinom svetlosti.

„Prvo nije bilo skoro nikoga da kupi krofnu od 100 dinara, a sada se čeka u redovima. Osetili smo mnogo empatije i uverili se da ima mnogo divnih i dobrih ljudi. Verujte, malo nam je 100 krofni dnevno kolika je potražnja. Ljudi znaju dugo da čekaju da bi kupili jednu krofnu jer su se svi prećuto dogovorili da kupe samo jednu jer nemamo dovoljno. Pritom, svako je krofnu platio više nego što zapravo košta, a sada nam traže da čak krofne šaljemo poštom. Pokrenula se jedna pozitivna lavina“.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

Nini „mali biznis“ je tako i procvetao. Novosađani su se ujedinili, pa Nina za pola sata proda sve što je vredno napravila. Ali ne samo građani Novog Sada.

Po društvenim mrežama kruže porudžbine građana i iz drugih delova Srbije koji žele krofne, pa makar da im se pošalju kurirskom sužbom.

Javljaju se i iz inostranstva, kažu da dolaze na odmor, pa će doći na krofne, jer Nine su „najslađe“.

„Želim svima zdravlja i sreće. Nadam se da će naša porodica biti najsrećnija kad Zoran bude mogao da nastavi lečenje na klinici u Moskvi i da se tamo oporavi. Uradićemo sve da ga podržimo“.

Foto: Privatna arhiva

Pod mame Nataše, Nini u pravljenju krofni pomaže i baka Vinka, a oko distribucije i pakovanja posalastice, tu su njeni drugari.

„Svi pomažu, zaista, ovo uopšte nismo očekivali. Nina je presrećna, pre svega što ćemo na ovaj način brže prikupiti novac za lečenje njenog tate, ali i što su krofnice stvarno ukusne“, kaže kroz šalu mama Nataša koja bi mogla da napravi i 1.000 komada, ali u kućnim uslovima je to prilično teško.

„U proseku napravimo oko 400-500 krofni. Svi pomažu, čak i komšinice, do 12 nabavljam sve sto treba i onda mesimo, pečemo da bi krofne bile sveže. Izvolite, dođite i probajte“, kaže za kraj razgovvora mama Nataša.

Foto:Humanitarna fondacija Pokreni život

Zoranova bolest počela 2016. godine

Zoran je 2016. godine izgubio vid usled ablacije retine. U martu prošle godine, bolest mu se ponovo vratila i dijagnostikovana je „simpatička oftalmija“ i „panuveitis“ i time je Ninin otac postao životno ugrožen.

Na klinici na Zvezdari je dobijo sistemsku terapiju, hemoterapiju i imunosupresivne kapi. Nakon godinu dana, pojavao mu se fibrin zbog kojeg mu se magli vid, a javila se i izražena fotofobija.

Zoranu su potrebna novčana sredstva za dalju dijagnostiku, preglede, analize, nabavku lekova, lečenje u zemlji i inostranstvu kao i za putne troškove i smeštaj.

Pomozimo Zoranu da ode na lečenje u Moskvi!

Slanjem SMS poruke 161 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001708511-93

Uplatom na devizni račun: 160-6000001708958-13

IBAN: RS35160600000170895813

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-donacija

BONUS VIDEO: Petar je istrčao ultramaraton: Prešao je 182 kilometra koje sada prodaje za krajnje human čin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar