Foto:izvor 021.rs

Više nevladinih organizacija najavilo je za četvrtak u 19h protest ispred policijske stanice u Novom Sadu. Razlog okupljanja je nasilje nad građanima koji su prethodnog četvrtka protestovali ispred gradske skupštine uoči usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Traže odgovore koji nedostaju o dešavanjima u ovom gradu, a eksperti za pitanja bezbednosti ukazuju - odgovore bi trebalo da ima policijska uprava u Novom Sadu.

Ali i dalje nije potpuno sigurna ko je sve učestvovao u privođenju i prebijanju Novosađana.

„Ne znamo da li su to samo pripadnici privatnog obezbeđenja, moguće da je tu neko od njih bio policajac u civilu, jer oni nisu imali neka jasna obeležja, svi su bili u belim majicama i crnim pantalonama, nije bilo košulje, nije bilo oznake security, čak ne možemo sigurno da tvrdimo ko su ti ljudi. Ljudi nisu mogli da znaju ko ih privodi, ko ih možda napada, ništa nisu imali na sebi“, kaže Dragana Prica Kovačević, novinarka portala 021.

A trebalo bi da nose legitimacije i pridržavaju se zakonom propisanih ovlašćenja.

Ukoliko se ne pridržavaju, kazne mogu biti od 500 hiljada do dva miliona dinara, a postoji mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova i propiše zabranu obavljanja delatnosti firmi koja krši zakon, kaže Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Radnik obezbeđenja prilikom primene svojih ovlašćenja, odnosno nakon primene svojih ovlašćenja treba da obavesti o tome policiju. U ovom slučaju to je Policijska uprava Novi Sad i njegov nadređeni rukovodilac treba o tome da napiše izveštaj, da taj izveštaj sa svojim mišljenjem dostavi Policijskoj upravi Novi Sad“, kaže Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Brutalno privođenje demonstranta u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar