Tokom brutalnih scena nasilja na protestnom skupu u Novom Sadu, aktiviste koji su se protivili Generalnom urbanističkom planu Novog Sada juče su hapsili i pripadnici privatnog obezbeđenja. Portal Nova.rs ranije je već objavio identitet muškarca koji kleči na glavi aktiviste, navodeći da se radi o Petru Ćeranu. Drugi mladić u beloj majici koji kleči na aktivisti je kikbokser Dragan Silbaški, za kog aktivisti tvrde da osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda tokom tuče u ulici Laze Telečkog.

I on i Ćeran su navodno zaposlenici Agencije za obezbeđenje InterSec, registrovane u Novom Sadu. Aktivsti su danas objavili saznanja da Grad Novi Sad sa ovom agencijom naime ima sklopljen ugovor u vrednosti od 250.000 evra za poslove obezbeđenja.

Mada je gradonačelnik Miloš Vučević danas odbio da odgovori na pitanje novinara ko je angažovao privatno obezbeđenje da se obračunava sa demonstrantima, činjenica je da su pripadnici InterSec i ranije „branili“ javne institucije od svojih građana.

Na snimku se vidi kako trojica muškaraca privode jednog aktivistu na brutalan način. Dok dvojica pokušavaju da stave lisice muškarcu, jedan od njih u beloj majici prvo demonstrantu stavlja nogu na leđa, a onda koleno na vrat, dok druga dvojica pokušavaju da stave lisice aktivisti držeći kolena na njegovim leđima.

Portal Nova.rs ranije je već objavio identitet muškarca koji kleči na glavi aktiviste, navodeći da se radi o Petru Ćeranu, a uvidom u društvene mreže on se već duže vreme bavi obezbeđenjem i viđen je na svim skupovima i dešavanjima Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Drugi mladić u beloj majici koji kleči na aktivisti je kikbokser Dragan Silbaški.

Pored njih dvojice tu je još bilo desetine mladića obučenih u bele majice bez ikakvih obeležja i legitimacija, izuzev plastificirane kartice oko vrata na kojoj piše obezbeđenje.

Inače, Ćeran i Silbaški nisu prvi put obezbeđivali sednice o GUP-u u Novom Sadu. Oni su još ove zime prisustvovali kao „obezbeđenje“ na gradskoj sednici o GUP-u.

Na jednoj od slika se pomenuti mladić vidi kako stoji pored vrata sale, gde se održavala sednica.

Foto: Nova.rs

Srpski MUP se ranije danas oglasio povodom jučerašnjih dešavanja u Novom Sadu navodeći da je „laž da su pripadnici policije vršili nasilje nad demonstrantima od kojih je najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova“.

Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Danas je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da je tek jutros saznao da je bio „neki protest“ u Novom Sadu i da prethodno „nije imao pojma šta se zbivalo“.

Prema njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs

Podsetimo, aktivisti su juče protestovali protiv GUP navodeći da on otvara vrata za takozvani „Novi Sad na vodi“, koji je za aktiviste najspornija tačka ovog plana.

Lokalni mediji su ranije objavili kako bi ovaj projekat mogao okvirno da izgleda, a prema kojem bi na prostoru Brodogradilišta moglo da bude izgrađeno desetak zgrada, među kojima su i one od 20 spratova. Inače, ova lokacija je označena i kao atraktivna za gradnju, a gde prava korišćenja ima sada već „čuvena“ firma Galens.

Inače, dok je trajala sednica u Skupštini Vojvodine, demonstranti su se sukobili sa policajcima, a privatno obezbeđenje je brutalno tuklo građane. Bačen je suzavac, policija je polivena zelenom farbom, obezbeđenje u civilu hapsilo je građane, dok su članu pokreta Ne davimo Beograd Radomiru Lazovića uvrnuli ruku.

***

BONUS VIDEO – Usvojen GUP Novog Sada: Koleno na vratu, kao kod Džordža Flojda

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram