Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koalicija za slobodu medija pozdravila je odluku REM da pokrene postupak protiv televizije Pink, zato što je u jutarnjem programu objavila privatni snimak neprimerenog sadržaja poslanika Đorđa Miketića, i ukazala da je krajnje vreme da REM počne da vrši svoju ulogu i da konačno počne da kažnjava emitere koji se ne pridržavaju zakona.

Na vanrednoj sednici Savet REM je odlučio da se postupak pokrene zbog osnovane pretpostavke da je došlo do povrede članova 65 i 70 Zakona o elektronskim medijima i da su prekršeni pravilnici o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

U Zakonu o eletronskim medijima piše da se naročito teškom povredom zakona smatra objavljivanje programskih sadržaja kao što je „prikazivanje pornografije, scena brutalnog nasilja i drugih programskih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika“, podsećaju iz Koalicije.

S obzirom na to da je, prema analizi Fondacije „Slavko Ćuruvija“, ovo treći put da je televizija Pink grubo prekršila Zakon o elektronskim medijima, mesec dana nakon usvajanja, zahtevamo od Regulatornog tela za elektronske medije i drugih nadležnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i ovoj televiziji oduzmu dozvolu za naconalno pokrivanje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pink televizija dobila nacionalnu frekvenciju iako nije emitovala program koji je navela u elaboratu, dok su analize REM pokazale da nije ispunjavala ni zakonski minimum u pogledu emitovanja obaveznog programa, pre svega obrazovnog i naučnog.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

***

BONUS VIDEO – Miketić: „Vučićevo gostovanje na Hepiju potvrdilo ko stoji iza pretnji“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar