Nakon što je u jutarnjem programu "Novo jutro" sa Jovanom Jeremić prikazan intiman snimak Đorđa Miketića, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) održalo je hitnu sednicu i donelo odluku o pokretanju postupka protiv te televizije.

Kako je za Nova.rs potvrdila Olivera Zekić, odluka o eventualnoj kazni može da bude doneta na sednici koja će biti održana 11. ili 12. decembra.

„Osim opomene, javnog upozorenja ili oduzimanja dozvole za nacionalno pokrivanje, postoji i među-mera, a to je zabrana određenog formata, u ovom slučaju ‘Jutro sa Jovanom Jeremić’ na 24 sata do 30 dana. To je jednom učinjeno sa emisijom ‘Parovi’ na 24 sata“, kaže Zekić.

U saopštenju REM-a navodi se da je postupak protiv Pinka pokrenut zbog osnovane pretpostavke da je došlo do povrede člana 65. stav 1. i člana 70. stav 1. Zakona o elektronskim medijima, a u vezi sa prikazivanjem seksualno eksplicitnog snimka u emisiji „Novo jutro“ od 01. decembra 2023. godine u periodu od 5:30 do 11:00 časova.

„Sadržaj emisije je jasno političkog predizbornog karaktera (i kao takav označen). Sa druge strane, seksualni čin je potpuno privatni događaj koji ne može biti doveden u vezu sa prirodom informacije koja se odnosi na politički život, koji je po definiciji javno pitanje tako da je reč o neskladu sa članom 13. stav 1. tačka 1) Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga“, piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi, ništa ne menja ni okolnost da je lik lica na predmetnom snimku blurovan (zamagljen), s obzirom na to da se u programu bezrezervno tvrdi kako je reč o Đorđu Miketiću.

„Na taj način sadržaj protivan članu 28. stav 1. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga“, piše u saopštenju u kom se dodaje da je prikazivanje pornografije zabranjeno.

Podsećamo pre nekoliko dana kandidat za odbornika i bivši narodni poslanik Đorđe Miketić objavio je da mu je stigla ucenjivačka fotografija i da su sumnja da su ucenjivači do nje došli provalom u njegov stan. U međuvremenu, eksplicitni snimak objavljen je na društvenim mrežama, a danas i u jutarnjem programu TV Pink.

Miketić se danas povukao iz kampanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare