Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock, TORLAK INSTITUT ZA VIRUSOLOGIJU, VAKCINE I SERUME

Tužno je što od 2020. godine nekadašnji farmaceutski gigant “Torlak”, proizvodi trovalentnu sezonsku vakcinu protiv gripa, za koju nema dozvolu za izvoz, pa je distribuiramo samo zdravstvenim ustanovama širom Srbije, da bi gotovo sve doze koje im pošaljemo bile vraćene nakon što im istekne rok, jer pacijenti primaju uvozno četvorovalentno cepivo. Tako je nedavno vraćeno čak 4.600 doza iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac, a iz ostalih ustanova tek čekamo ovaj medicinski “otpad”. Zašto bacamo novac na proizvodnju zastarelih vakcina, osim ako nekome ne znače za pranje ‘para’ jer znamo da će uvozno cepivo svakako ‘progutati’ ovo naše? U razgovoru za Nova.rs postavlja pitanje naš sagovornik zaposlen na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, čiji je identitet poznat redakciji.

Pročitajte još:

Od oko 20.000 doza trovalentne sezonske vakcine protiv gripa, koje su proizvedene na Institutu “Torlak” i distribuirane zdravstvenim ustanovama, iz jednog zavoda vraćeno je čak 4.600 neutrošenih doza, a u domovima zdravlja širom Srbije ističu da samo 10 odsto pacijenata primi Torlakove vakcine, tako da najveći broj doza ostaje da skuplja prašinu, a po isteku roka ih vraćaju na Institut, kao medicinski otpad.

“Oni koji dolaze na vakcinaciju protiv gripa, uglavnom imaju preko 65 godina i oni moraju da primaju četvorovalentnu uvoznu vakcinu, jer je Torlakova namenjena onima od 18 do 65 godina, tako da najveći broj doza naše vakcine ostaje neutrošen svake godine”, kaže za Nova.rs doktorka Opšte medicine u jednom beogradskom domu zdravlja.

U skladu sa planom Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u našu zemlju je ove godine uvezeno 373.360 doza četvorovalente vakcine protiv gripa, a nabavku je sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Izvor: Zavod za javno zdravlje Leskovac

“Problem je u starim pogonima koji su predviđeni za proizvodnju trovalentne vakcine, ali i u stručnom kadru koji je direktorka Vera Stojiljković rasterala. Ona je te ljude ili otpustila ili ih je mobingom dovela do toga da sami odu. Većina naših stručnjaka koji su ovladali recepturom za trovalentnu vakcinu protiv gripa, više ne rade na Torlaku, pa je pitanje ko će je praviti iduće godine. Po svemu sudeći, neće je uskoro ni biti. Proizvodnju smo doveli do besmisla, samim tim što uvozimo savremeniju, kvalitetniju vakcinu koju mogu primati i deca i stariji od 65 godina, kao i trudnice, što sa Torlakovom TorVaxFlu, nije slučaj. Pompezno najavljena vakcina 2020. godine zapravo nam nije donela ništa. I sada imamo situaciju da nam ustanove konstantno vraćaju neutrošene vakcine kojima je prošao rok, pa smo se nedavno šokirali kada smo dobili pošljiku iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac, odakle je stiglo 4.600 isteklih doza”, kaže naš sagovornik.

Izvor: Torlak

Vakcina ne može sama da se napravi, ističe on.

“Potrebno je da neko nauči taj zanat, da zna recepturu. A to nije nešto što se uči na fakultetu. Mlade ljude koji dođu na Torlak da rade, neko stariji i iskusniji mora da nauči kako da proizvode vakcine, da ih čuvaju i održavaju, ali tih ljudi više nema, pa ovi koji sada rade, ustvari ne rade ništa, što bi narod rekao ‘prosipaju iz šupljeg u prazno’”, naglašava sagovornik Nova.rs.

Podsetimo, Vlada Srbije je 2018. godine obrazovala Koordinaciono telo za unapređenje i razvoj Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a na čelo te komisije postavljena je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovo telo formiramo je sa ciljem predlaganja najpovoljnijih strateških rešenja za unapređenje i razvoj proizvodnje i prometa na veliko lekova i medicinskih sredstava Instituta „Torlak“.

Članovi Komisije bili su tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar finansija Siniša Mali, savetnik premijerke Danila Cicmila, državnog sekretara u Ministarstvu privrede Milan Trivunac, v. d. direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić, v. d. direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković i direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović. Niko od članova Komisije nije se usprotivio uvozu vakcina protiv gripa, niti predložio edukaciju stručnog kadra iz Srbije na proizvodnji četvorovalentnih vakcina i iszgradnji pogona za iste, već su uvezli više od 300.000 doza francuske vakcine, dok je Torlak proizveo tričavih 20.000, čime su javnosti po ko zna koji put samo zamazane oči, a na va cepiva je bačen novac iz budžeta, ili iz džepova građana, poreskih obaveznika.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Od 2002. do danas, “Torlak” nije uspeo da napravi valjanu vakcinu protiv gripa, rekao je u našem razgovoru u novembru, u jednom od svojih poslednjih intervjua za Nova.rs, epidemiolog dr Radmilo Petrović.

“Prave trovalentnu vakcinu, koju niko ne prima. Naši građani primaju četvorovalentnu francusku vakcinu, koja je besplatna, a zašto i ne bi?”, rekao je tada dr Petrović, koji je 35 godina radio na Institutu “Torlak”.

Proizvodnja u „Torlaku“, prema rečima zaposlenih gasi se 2003. godine.

Foto: Miloš Perić

„Tada prestajemo da proizvodimo vakcinu protiv dečije paralize i gubimo korak sa svetom. Prestaje ulaganje u tehnologiju, u mašine, ali i u kadrove. Svetske organizacije za kontrolu proizvodnje vakcina i seruma nam više ne daju dozvole za rad, jer koristimo stare tehnologije, koje niko ne obnavlja i tada je sve stalo“, kažu zaposleni na “Torlaku”.

Na naša pitanja o vraćenim, neutrošenim dozama vakcine protiv gripa, iz Instituta “Torlak” nisu odgovorili do objave ovog teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare