Nikad se nije plašila da digne glas, da se bori za pravdu i bolje uslove u srpskom zdravstvu, pre svega u porodilištima, a kad su procenili da je preterala, smenili su je i bila je primorana da posle više od 20 godina napusti državnu bolnicu i pređe u privatnu praksu. Bivša direktorka Ginekološko-akušerske klinike Narodni front i poslanica Narodnog pokreta Srbije prof. dr Snežana Rakić.

Doktorka Rakić proteklih dana oglasila se po pitanju pokvarenih klima u GAK Narodni front, a komentar predsednika države Aleksandra Vučića da  “niko od prethodnika nije ništa uložio” u ovo porodilište, duboko ju je potresao. Odgovorila mu je pismom u kojem navodi njenu borbu za GAK, tokom više od dve decenije, kao i sva ulaganja koja su povučena i planove za preseljenje bolnice koje je aktuelna vlast osujetila, još pre osam godina.

Snežana Rakić Foto: Nova S

Prof. dr Snežana Rakić poznata je u javnosti kao jedna od retkih doktorki “bez dlake na jeziku”, koja će uvek izneti svoje mišljenje i stav apropo brojnih, gorućih problema sa kojima se domaće zdravstvo nosi. O akušerksom nasilju otvoreno je govorila više puta, bez bojazni da će biti na meti pojedinih kolega, kao i o neljudskim, nehumanim uslovima u državnim porodilištima i niskim platama, koje lekare teraju da rade privatno.

Smena politički motivisana

Nakon što je smenjena sa mesta direktorke u GAK Narodni front 2017, ponovo je usledila smena 2021. sa funkcije načelnice porodilišta u ovoj ustanovi. Oba puta smene su imale, prema rečima doktorke Rakić, političku konotaciju.

Tokom pandemije optužili su je da je na posao dolazila uprkos pozitivnom testu na koronavirus, što je doktorka demantovala.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Meni je lično direktor Željko Miković rekao da iz vrha države već dve godine trpi pritisak da me udalji iz porodilišta jer sam podržala pokret ‘1 od 5 miliona’. Sve ovo ima političku pozadinu. Planiram da ga tužim zbog toga”, rekla je tada.

Nakon ove, poslednje smene, napustila je državno zdravstvo i nastavila da radi u privatnoj praksi.

A ubrzo ulazi i u političke vode. Prof. dr Rakić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu kao članica Narodnog pokreta Srbije, na listi Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić. Mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Iako je izašla iz državne bolnice, nije prestala da se zalaže za bolje uslove u porodilištima i kritikuje propuste.

Nedopustiv propust

Kada je u javnosti 2022. buknula vest o 600 beba, koje su u GAK Narodni front dobile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, dr Rakić je navela da postoje stvari u bolnici koje ne smeju da se dese, a da je ovo jedna od tih.

Beba, kovid, covid, koronavirus, vakcina, vakcinacija
Foto: Shutterstock

„Već 50 godina vakcinišemo decu BSŽ vakcinom i takav propust ne sme da se desi i za takvu vrstu propusta postoji lanac odgovornosti, jer se tačno zna kako se distribuira i to je stvar koja jednostavno mora da se sankcioniše na neki način“, rekla je dr Rakić.

Opomena ministarstvu i fakultetu

Nakon što je 2023. u Aranđelovcu preminula porodilja, a u Užicu trudnica, opet se oglasila doktorka Rakić.

Tada je naglasila da je zakazao ceo sistem, u kojem smo došli u situaciju da imamo lekare koji su nedovoljno edukovani i da je krajnje vreme da Ministarstvo zdravlja i Medicinski fakultet preispitaju neke svoje odluke i pokušaju da reše problem edukacije.

Foto: Ana Marković

Podsetimo, profesorka Rakić funkciju v.d. direktora najvećeg porodilišta u Srbiji, a i regionu, obavljala je od 2013. do 2017. godine. Ona iza sebe ima bogato iskustvo u struci, o čemu svedoče decenije rada.

Pročitajte još:

Doktorka Rakić diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1986. godine sa prosečnom ocenom 9,25.

Od 1981. do 1986. godine radila je kao demonstrator na Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta. Objavljivala je studentske radove u časopisu „Medicinski podmladak“.

Od „Mišovića“ do „Fronta“

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju zaposlila se 1988. godine, u Zavodu za ginekologiju i akušerstvo, a od 1989. bila je u stalnom radnom odnosu u GAK „Narodni Front“.

Odbranila je magistarski rad 1992. godine, pod nazivom: „Uloga urinarnog estriola i humanog placentnog laktogena kad pacijentkinja sa hipertenzivnim sindromom u trudnoći u odnosu na stanje ploda na rođenju“, a mentor joj je bio prof. dr Radmilo Jovanović.

Snežana Rakić Foto: N1

Specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva položila je marta 1994. god sa odličnim uspehom.
Odbranila je i doktorsku disertaciju 1996. godine pod nazivom: „Neurološki razvoj fetusa i metode za njegovu evaluaciju tokom intrauterusnog života“ čime je stekla zvanje doktora medicinskih nauka.

Od 1997. godine prof. dr Rakić bila je načelnica porodilišta u GAK „Narodni Front“ i na tom mestu ostala do 2001. godine.

Foto: NewsmaxAdria/NovaS

Za asistenta na predmetu Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Beogradu, izabrana je 1997. godine, a reizabrana 2001. i 2005. godine.

Usavršavala se stručno na University of Illinois USA u dva navrata 1995. i 1999. godine na Odseku humane reprodukcije kao i na Klinici za fetomaternalnu medicinu Univerzitetske klinike u Hamburgu 2000. godine.

Članica je međuodeljenskog odbora SANU za biologiju reprodukcije čoveka od 1999. godine.

***

BONUS VIDEO: Zašto trudnice umiru u Srbiji? – gosti Snežana Rakić i Jovana Ružičić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare