Članovi Pokreta Kreni-promeni Nikola Adamović, Ilija Vučević i Dušan Janković uhapšeni su sinoć tokom dočeka olimpijaca ispred Skupštine Beograda, zbog toga što su razvili transparent "Nećeš kopati". Nakon što su u Policijskoj stanici Stari Grad proveli oko dva sata, pušteni su svojim kućama. Jedan od uhapšenih momaka Nikola Adamović, priča za Nova.rs šta se tačno sinoć dogodilo i koji je stvarni razlog njihovog hapšenja.

Trojica momaka i članova Pokreta Kreni-promeni Nikola Adamović, Ilija Vučević i Dušan Janković uputili su se sinoć sa svojim prijateljima na svečani doček naših olimpijaca ispred Skupštine grada. Sa sobom su poneli i transparent u vidu platna od šest metara, na kom je pisalo „Nećeš kopati“. Planirali su da ga u nekom trenutku rašire, što su i uradili.

A onda ih je sačekao hladan tuš – nekoliko inspektora i policajaca im je prišlo i uhapsilo zbog transparenta protiv Rio Tinta.

Nikola Adamović, jedan od uhapšenih momaka, priča do detalja za Nova.rs šta se tačno dogodilo.

„Imali smo veći transparent, zato im je zapao za oči. Držalo ga je nekoliko ljudi, odnosno ekipa iz ‘Stava’ i ‘Sviće’ i mi. Time smo želeli da uputimo poruku i podsetimo na naše uhapšene drugare na železničkoj stanici Prokop, koji su i dalje u zatvoru u Padinskoj Skeli. Kada smo istakli platno, počelo je skandiranje ‘Rio Tinto marš sa Drine’, a kada se završilo, primetilo smo da se okupljaju inspektori i policajci“, objašnjava ovaj mladić.

Kako dalje ističe, odmah su skupili transparent, ali je već bilo kasno.

„U toj gužvi je većina ljudi koji su držali transparent otišla, a Dušana i Iliju su zaustavili inspektori. Ja sam im odmah prišao jer mi smo zajedno došli i zajedno smo u ovome. Nakon toga su nam inspektori uzeli lične karte, ali zbog slabog interneta navodno nisu mogli da nas provere u sistemu, zbog čega su nas zamolili da idemo s njima u policijsku stanicu Stari grad“.

PROČITAJTE JOŠ:

Naglašava da su ih policijski službenici zamolili jer su, kaže, bili krajnje pristojni.

„Bili su ljubazni, ispoštovali su naš zahtev. Nismo želeli da idemo s njima u policijskom automobilu nego da idemo peške. Oni su išli takođe s nama. Kada smo stigli, čak je i njima bilo neprijatno što su nas uhapsili. Čekali su neki poziv da vide šta će dalje sa nama da rade, iako su u stanici bili i načelnik i zamenik načelnika i svi inspektora. Mi nismo bili na saslušanju, sve vreme smo bili u čekaonici i policajci kako su prolazili, postavljali su nam pitanja. Kao da su želeli da dobiju neke informacije od nas iz nezvaničnog razgovora“, ističe Adamović.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Dodaje da su ih pitali koji je stvarni razlog što su uhapšeni, na šta su im službenici rekli da su napravili prekršaj.

„Rekli su nam da ne možemo da ističemo transparent na događaju koji nije u skladu s njim. Onda je Ilija postavio kontra-pitanje: A šta kada mi napravimo protest protiv litijuma, a Simo Spasić dođe s megafonom i ometa protest, šta policija tada radi. Oni su odgovorili da bi trebalo da bude uhapšen, ali ga ne hapse“.

Adamović kaže da im je policija uzela telefone, ali da ih nisu dirali.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dozvolili su nam da koristimo telefone dok smo šetali do stanice, tada sam i javio našima iz Pokreta šta se desilo,  a kada smo stigli, ugasili smo ih i ostavili ih na vidno mesto. Nisu ih dirali, zaista. Svi su bili maksimalno profesionalni prema nama i zaista se videlo da im nije do toga da nas privode, ali da je u pitanju viša sila, odnosno naređenje odozgo. Šteta za njih, vidi se da su dobri ljudi“, kaže za naš portal član Pokreta Kreni-pomeni.

Podsetimo, u nedelju ujutru uhapšena su trojica aktivista protesta protiv kompanije Rio Tinto i kopanja litijuma, zbog čega su njihovi saborci u nedelju popodne blokirali zgrade Policijske uprave 29. novembar i Vlade.

Protest ispred Vlade Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Njih trojica se trenutno nalaze na izdržavanju kazne u KPZ Padinska Skela, a juče je njihov advokat podneo žalbu na presudu.

A koji su dalji koraci organizatora protesta saznaćemo danas nakon njihove konferencije za medije koju su zakazali za 15 časova.

BONUS VIDEO: Ekološki aktivisti o protestu: Samo bolestan i ucenjen čovek može da gura projekat „Jadar“, ekipa koja ovde vlada mora da ide na robiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare