Foto: Shutterstock/Logo

Od kako je grad Beograd najavio subvencionisanje od 100 odsto ekonomske cene od oko 33.000 dinara za svu decu u vrtićima, direktori privatnih predškolskih ustanova (PU), od 1. decembra ove godine, trljaju ruke i povećavaju cene za čak 89 evra, kako bi roditelji plaćali veću razliku u odnosu na osnovicu. U pojedinim vrtićima, od roditelja je čak traženo da potpišu ugovor u kojem su saglasni da novac od grada više ne leže na njihove, već isključivo na račune PU. Brojne novine u ugovorima, navode na pitanje: Da li je odluka grada usmerena kao pomoć roditeljima ili privatnom biznisu vrtića?

Mame i tate mališana koja idu u PU “Happy kids”, koja poseduje čak 10 objekata u Beogradu, zgroženi su bezobrazlukom uprave, koja ih doslovno ucenjuje.

Foto: Shutterstock

“Prevareni smo! Ne želimo da dajemo novac koji će neko da ubaci u svoj džep i bahati se. Do sada smo svakog meseca plaćali razliku od 2.400 dinara, a od sada ćemo morati 10.400, jer to stoji u ugovoru, koji niko ne želi da potpiše. Nije problem da platimo razliku od 2.000, 3.000, pa i 4.000 dinara, ali da znamo šta plaćamo, šta to vrtić novo uvodi i zašto je potreban veći budžet. Ova razlika od 89 evra je neobjašnjiva. Direktorka PU potvrdila nam je da je to cena koju pored one osnovne, subvencionisane, moramo da platimo, ako želimo da nam deca ostanu u ovom vrtiću”, priča za Nova.rs revoltirani roditelj, koji je zamolio da ostane anonima.

Novac od Grada leže na račun PU

Naime, direktorka ove PU tražila je od roditelja da potpišu ugovor u kojem su saglasni da novac od Grada ne leže na njihov račun, kao što je to bio slučaj do sada, već isključivo na račun PU.

Foto: Shutterstock

“Od nas je traženo da potpišemo da Grad umesto na naš, uplaćuje na račun vrtića i predočeno nam je da je to bolje za nas. Prvo su nam tražili saglasnost, koju smo potpisali, a tek onda su nam dali predlog ugovora i novi cenovnik, prema kojem Grad njima uplaćuje po 33.000 dinara, plus dobijaju od nas 89 evra. U ovoj zbrci našao se izgleda manevarski prostor za finansiranje njihovog biznisa. Mnogo je roditelja koji neće moći svakog meseca da daju ovoliki novac i biće prinuđeni da decu ispisuju, a ti mališani u državne vrtiće ne mogu da se upišu, jer su već dobili odbijenice”, objašnjavaju roditelji dece koja idu u PU “Happy kids”.

Za Ruse niža cena

Roditelji su ucenjeni, a deca čiji je boravak u PU subvencionisan, diskriminisana u odnosu na one čije mame i tate plaćaju osnovnu cenu iz svog džepa.

Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

“U vrtiću ima mnogo dece stranaca, pre svega Rusa, koja nemaju pravo na subvenciju. Plaćaju osnovnu cenu 299, dok je 89 dodatnih evra rezervisano samo za nas, koji smo subvencionisani, što nema nikakvog objašnjenja, osim da smo im potrebni da razvijaju privatne poslove i da sredstva namenjena roditeljima, koje je Grad do sad uplaćivao, preusmere u svoj biznis”, naglašava ovaj roditelj i dodaje da je drastično povećana cena osnovnog paketa, čiji se sadržaj, inače, nije menjao proteklih pet godina.

Pročitajte još:

PU je najpre sklopila ugovor sa Gradom uz objašnjenje da će to olakšati roditeljima jer će samo morati da doplate razliku između ekonomske/subvencionisane i cene osnovnog paketa privatne PU.

“Budući da je privatna PU potpisala ugovor sa Gradom, roditelji ne mogu da traže da novac bude uplaćivan na njihov račun, što je bila prethodna praksa. Stavljeni smo u nelagodnu situaciju i uslovljeni, jer ukoliko ne potpišemo novi ugovor do 15. decembra, ulazimo u kašnjenje što je osnov za raskid ugovora”.

Foto:Privatna arhiva

Iako osnov za poskupljenja postoji u svim segmentima društva, roditelji nisu očekivali ovako nerazumne cene.

“Uprava PU vodi se parolom ‘ko hoće – može, ko neće – ne mora’. Baš njih briga da li ćemo ispisati dete ili ne. Svesni su da će većina roditelja i da pozajmi novac samo da deca ostanu u kolektivu na koji su navikli. Tako da je u pitanju čista zloupotreba i ucena, koja je u našem društvu, nažalost legalna. Direktorka nam se ne javlja, još nismo imali roditeljski sastanak na kojem ćemo tražiti objašnjenje, a vreme ističe i mi moramo da potpišemo novi ugovor, kojim nismo zadovoljni. Uvek nam se prezentuje da treba da mislimo na “našu decu”, ali ovo je bezobrazluk. U ovoj zemlji privatnici mogu da rade šta hoće”, ljutito zaključuje naš sagovornik.

Nove cene za „nove članove“

U većem broju vrtića cene su skočile za 20 do 30 evra, što je roditeljima prihvatljivo. Međutim, u pojedinim, stare cene ne važe za “nove članove”.

“Nekoliko prijatelja plaćaju vrtić oko 3.000, neki malo više, preko subvencija. U privatnoj PU‘Andrijana’ smislili su kako da zarade na deci koja se sad upisuju. Za njih su cene 350 evra, dok oni koji su ranije upisani, plaćaju 315, što opet nema nikakve logike, jer i jedni i drugi imaju istu uslugu”, kaže tata dečaka, kojeg je želeo da prebaci u ovu PU, a onda je čuo za povećanje cene i odustao.

Direktorka PU “Happy kids” Tatjana Rackov Sinadinović, za Nova.rs tvrdi da nije u pitanju povećanje cena.

„Ovo nije povećanje cene, jer je i dosadašnja doplata na subvenciju Grada Beograda, koju su naši korisnici usluga plaćali iznosila od 0 do 26.830 dinara to jest od 0 evra do 229 evra, što je variralo od vrtića do vrtića i zavisilo od prisutnosti dece“, kratko je prokomentarisala čitavu zbrku i očigledno povećanje cenovnika.

Foto:Privatna arhiva

Podsetimo, početkom novembra ove godine Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu izjavila je da će položaj dece u državnim i privatnim ustanovama od 1. decembra biti izjednačen.

„Danas u 438 privatnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Beograda boravi oko 23.500 dece. Važno je naglasiti da će po prvi put otkada Grad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, deca u državnim i privatnim ustanovama biti u istom položaju, odnosno da više roditelji dece koja idu u vrtić neće dobijati umanjene iznose refundacije kada dete odsustvuje iz vrtića“, rekla je Čamagić.

Aleksandra Čamagić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Na naše pitanje kako je moguće da privatni vrtići menjaju cenovnike bez ikakvog pravila i ograničenja, ucenjujući pritom roditelje kroz zloupotrebu dece, iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta.

Cene osnovnog paketa od 2021. do kraja 2023. u PU “Happy kids”:

Do septembra 2021. – oko 200
Od septembra 2021. – 239

Septembar 2022. – 259
Januar 2023. – 277
Septembar 2023. – 299
Decembar 2023. – 388

Napomena: Cene su izražene u evrima

***

BONUS VIDEO: Besplatni vrtići u Beogradu od jeseni, izvodljivo ili ne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare