Foto:shutterstock.

Paralelno sa povećanjem refundacija neki beogradski vrtići su, kako se saznaje, bez obrazloženja povećali cene svojih usluga za 10.000 dinara. Roditelji su revoltirani ovom, kako kažu, ucenom.

Takav slučaj je u vrtićima Hepi kids (Happy kids) koji prema podacima na sajtu imaju 10 objekata u Beogradu.

Oni su posle povećanja u septembru sa 36.000 na 40.000, ovih dana najavili novo povećanje.

Kako su za N1 rekli roditelji dece koja pohađaju Hepi kids, njima je rečeno da će u novim ugovorima biti nova viša cena, bez navođenja o kolikoj sumi se radi. Kako se saznaje, govori se o povećanju od 10.000 dinara što bi iznosilo 50.000 dinara mesečno po detetu.

„Rekli su nam da će u petak dati nove ugovore i da imamo vremena tokom vikenda da se odlučimo“, kaže jedan roditelj.

Deo roditelja počeo je da šalje elektronsku poštu kabinetu gradonačelnika na [email protected].

On je ovu najavu nazvao ružnom, nepotrebnom i ucenjivačkom.

Povećanje bez obrazloženja

„Nismo dobili obrazloženje zašto se usred godine povećavaju cene. Znamo da ako ne platimo morali bismo da ispišemo dete, a to raditi na pola godine uz sav stres koji nosi promena sredine – nije ono što želimo. Osećamo se ucenjenim, a poverenje u Hepi kids je trajno izgubljeno“, rezigniran je ovaj roditelj.

On je naveo da su proteklih danima tražili od roditelja da potpišu saglasnost o transferu novca od refundacija na vrtić.

Pročitajte još

„Takve stvari se ne rade bez ugovora i to deluje kao još jedan pokazatelj da im najviše stalo da zarade. Mi smo u ovom vrtiću jer u državnim nije bilo mesta. Ne znam šta da mislim“, kaže.

Vrtići prema poslednjoj odluci grada Beograda dobijaju 33.000 dinara po detetu bez obzira da li je dete bilo odsutno ili ne. Ranije je suma umanjivana za odsustvo dece, a sada bez obzira koliko dete dolazilo u vrtić, dobija se pun iznos, što znači da će privatni vrtići ubuduće dobijati više novca.

Prema statistici 65 odsto dece napravi izostanak tokom jednog meseca.

Direktorka ne odgovara na pozive

N1 je zvao direktorku vrtića Hepi kids Tatjanu Rackov Sinadinović ali se ona nije javljala na telefon.

Hepi kids je član Unije beogradskih privatnih vrtića, međutim telefon predsednice Unije Marine Kostić nije u mogućnosti da prima pozive. Van funkcije je i kontakt broj na sajtu ovog udruženja.

U Beogradu, prema podacima Skupštine grada, 23.500 dece ide u privatne vrtiće. Većina jer nema mesta u državnim vrtićima. Roditelji dece koja idu u državne vrtiće od septembra ne plaćaju boravak dece.

Vrtići: Roditelji plaćaju kašnjenje Grada

Ove nedelje počelo je sa potpisivanjem ugovora između roditelja i privatnih vrtića koji su se odazvali na Javni poziv Beograda po kome bi refundacija, umesto roditeljima, bila isplaćivana direktno vrtićima.

Novim ugovorima nude se dve opcije. Prema jednoj, vrtićima se upućuje samo eventualna doplata između refundacije i cene boravka u vrtićima, a prema drugoj, ukoliko Grad ne uplati na vreme (do petog u mesecu), roditelji moraju da do 15. u mesecu uplate ceo iznos, a posle da čekaju da im vrtić prebaci uplatu Grada.

Ovaj drugi slučaj je ponuđen roditeljima u Hepi kidsu.

„Dolazim u bizarnu situaciju da treba da potpišemo saglasnost da naš novac ide vrtiću, a da zatim uplatim svoj novac i opet čekamo novac Grada koji treba da nam prebaci vrtić. Ovo sve manje ima smisla. U vrtiću u koji ide moje dete, suma koju moram da doplatim je oko 130 evra“, kaže roditelj s kojim smo razgovarali.

BONUS VIDEO Da li je Grad Beograd prevario roditelje dece u privatnim vrtićima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare