Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; A.H./ATAImages; shutterstock

Bazen na Tašmajdanu koji je pre samo četiri godine u potpunosti rekonstruisan ponovo će biti obnovljen, jer je njegova dubina navodno nedovoljna za održavanje velikih takmičenja. Tako ćemo za rekonstrukciju ponovo morati da izdvojimo novac i to čak dva miliona evra. Taj unosan posao dodeljen je firmi „Alex E&C“ iz Beograda, koja je dovođena u vezu sa vladajućim strukturama. Ista kompanija nedavno je dobila posao i rekonstrukcije Trga Nikole Pašića.

Nije mnogo vremena prošlo od prethodne rekonstrukcije bazena na Tašmajdanu, koju je tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio kao najveću i najtemljeniju od kako je ovo kupalište otvoreno. Četiri godine kasnije bazen mora na novu rekonstrukciju i to zbog toga što je nedovoljne dubine za održavanje velikih takmičenja.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Prvobitne radove na rekonstrukciji bazena izvodila je kompanija „Stim“ i oni su tada koštali 229.500.050 dinara ili oko 1,9 miliona evra. Međutim, kako tvrde, njegova dubina više ne odgovara standardima Međunarodne plivačke federacije FINA, pa će iz naše kase morati da bude izdvojeno dodatnih 240 miliona dinara.

Posao je sada pripao firmi „Alex E&C“, čiji je jedan od vlasnika Aleksandar Obradović. Osim njega, kako je navedeno na sajtu Agencije za privredne registre, vlasnici su i Ljiljana Kasapov Obradović i Mladen Obradović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U tenderskoj dokumentacije navodi se da će na Tašmajdanu biti rekonstruisana i bazenska tehnike. To podrazumeva nabavku i ugradnju elektrolizera, čime će se omogućiti sopstvena proizvodnja hlora, zatim rekonstrukciju kompletne sale za filtriranje bazenske vode, dozirnih pumpi, cevovoda, automatskih ventila, filtracionih pumpi, elektrorazvodnog ormana i drugo. Ponovo će se raditi na sistemima za preradu i prečišćavanje vode.

Brojni poslovi sa opštinama

„Voice“ je pisao da iz ove firme stoje ljudi bliski vladajućim strukturama i popriličan broj sklopljenih ugovora sa lokalnim opštinama u Srbiji otkad je to preduzeće osnovano 2007. godine. Na sajtu ove firme navodi se da su radili na izgradnji bazena, spa i akva parkova.

Međutim, ima i onih u kojima se nisu dobro pokazali. Tako su 2020. godine bili angažovni rekonstrukciji Zelene fontane u Subotici, na čijoj površini su se svega nekoliko dana nakon otvaranja pojavile pukotine. Projekat je bio vredan više od milion evra.

Subotica Foto: Shutterstock

Istraživanje portala „Pištaljka“ pokazalo je da se nisu  proslavili ni u Lajkovcu, na izgradnji zatvorenog bazena. Opštinsko rukovodstvo podiglo je kredit od dva miliona evra, ugovor je potpisan 2016. godine, a rokovi su probijani čak osam puta, bez ikakvih kazni za izvođača.

PROČITAJTE JOŠ

Cena projekta je u tom periodu porasla za još milion evra, da bi radovi bili okončani čak dve godine nakon predviđenog datuma.

Novi izgled Trga Nikole Pašića

Ista firma dobila je posao na tenderu za rekonstrukciju beogradskog Trga Nikole Pašića. Nakon sprovedenog tenderskog postupka ugovor je dodeljen grupi izvođača, među kojima su „Alex E&C“, „Tesla sistemi d.o.o“, „D.C. Energocoop“, „Slavija Proking d.o.o“, Slaviša Ilić PR geodetske usluge, projektovanje i druge usluge iz oblasti građevinarstva, „SDC Professional“ i „GP Invest gradnja“.

Fontana na Trgu Nikole Pašića Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

To je ujedno bila i jedina pristigla ponuda. Prema dodeljenom ugovoru, vrednost radova je oko šest miliona evra.

Planirana je nova fontana na Trgu Nikole Pašića, koja za razliku od sadašnje, neće imati prepoznatljivo vrelo u delu ka Domu sindikata, već drugačiji vodoskok, a po čitavom obodu nove fontane nalaziće se i mlaznice kojima će se postizati efekat jakog žuborenja vode.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare