U svim većim trgovinskim lancima širom Srbije od danas je počela akcija koju je pompezno najavio predsednik Aleksandar Vučić, a kojom je predviđeno da 20 proizvoda bude jeftinije. Artikli će se prodavati pod oznakom "Bolja cena", a sniženje se odnosi na namirnice poput parizera, mleka, jogurta, testenine, jabuka, kao i na proizvode za ličnu higijenu i kućnu hemiju. Ekipa Nova.rs obrela se ispred jednog trgovinskog lanca na Novom Beogradu ispred kojih smo zatekli građane koji, kao i svakog dana, obavljaju svoju "rutinsku" kupovinu, a jedna Beograđanka je krenula baš po parizer, koji su jutros zajedno doručkovali predsednik Srbije, ministar finansija i ministar trgovine.

Beograđanka koja nije želela da nam kaže svoje ime, priznala je pred našom kamerom da je krenula u jutarnju kupovinu po parizer, o kom je danima pričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zašto da ga ne kupim, kad ga je čovek (prim. aut. Aleksandar Vučić) snizio. Ovi mladi se ismejavaju, a svi smo odrasli na parizeru. Tako i moj sin, sinoć smo se baš zakačili. On kaže: zašto mi kao narod ne izađemo na ulice? Ja drugačije gledam na to. Što da ne kupim to sniženo? Moja deca su ga ranije baš jela, sada ga niko ne kupuje. Ali šta ćemo mi koji imamo male penzije? Šta ćemo da jedemo, kažite mi?“, pitala je starija Beograđanka.

Foto: Sanja Radovanović/Nova.rs

Potom je dodala da od proizvoda na sniženju najviše kupuje sredstva za higijenu.

„Čula sam šta je više proizvoda sniženo. Ja sa jako malo para mogu da kupim dosta namirnica. Nego, mladi imaju veća primanja, pa više troše, a mi stariji smo trpeljivi, penzioneri smo i manje trošimo. Ne znam, ali zaista se divim predsednikovoj energiji, kako čovek sve stiže, a mladi kažu da to nije njegov posao. Ja stvarno ne znam“, istakla je ova građanka.

Većina građana ni ne zna za sniženje

Kao i svakog radnog dana, i ovog jutra je supermarket u kom smo bili, bio pun. Iako smo isprva mislili da je gužva zbog sniženih proizvoda, ipak nije tako. Čak štaviše, većina naših ispitanika uopšte nije ni znala koji su to proizvodi sniženi.

Naša sugrađanka Mirjana je izašla iz marketa sa skoro pa praznom kesom, a na pitanje da li je kupila neki proizvod koji je od danas na sniženju, zbunjeno je rekla:

„Nemam pojma ni šta je na sniženju“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Parizer, jabuke, soko od jabuke, toalet papir, sredstva za ličnu higijenu…“, počeli smo da nabrajamo, a ona nas je odmah prekinula:

„Parizer mi ne treba. Šta će mi? Takođe, šta će mi sok od jabuke? Da li je na sniženju meso, ulje, brašno? Nije. To nam najviše treba. Sad sam kupila meso, svinjsko, evo pogledajte. Cena je – no koment. To vam sve govori“, objasnila je naša sagovornica koja, očigledno, najviše novca troši na meso.

Istog mišljenja je i Ranka koja je pazarila toalet papir, ali ne onaj koji je po sniženoj ceni.

„Sve je skupo, šta da vam kažem. Ali barem neka bude kvalitetno. Nisam ni videla da je nešto sniženo, nije to neka velika razlika u ceni. Uglavnom su slatkiši na sniženju“, objašnjava ona.

Foto: Sanja Radovanović/Nova.rs

A Dragana je došla u nabavku bez ikakve osmišljene računice da sa što manje para kupi što više proizvoda.

„Kupila sam krem sir, pojma nemam da li je na sniženju. Pravo da vam kažem, cena me nije zanimala. Ali to ne znači da me neće ubuduće zanimati. Za sada ne. Frižider mi je prazan, došla sam sa putovanja, pa mi je bilo bitno samo da ga što pre napunim. Svakako, najskuplje je meso, mlečni proizvodi i suvomesnati proizvodi“, smatra Dragana.

David iz Crne Gore koji je krneuo u jutarnju nabavku kaže za naš portal da je meso definitivno najskuplje, dok snižene proizvode o kojima danima govorimo, gotovo da nije ni primetio.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dodao je da su slične cene kao i u Crnoj Gori.

„Bude dole akcija, kao i ovde. Svakako, slična je cena mesa. Pratim akcije, ali kad se nešto mora kupiti, mora. Mada, često i uzmem ono što mi prvo dođe pod ruku“, priznaje David.

Jonka, s druge strane, kaže da svaki dan kupuje mlečne proizvode, te da je njihova cena prilično visoka.

„Ako nešto moram da kupim, ja kupim, šta ću. Hrana i nema akcija, to su samo pričice za malu decu. Budu sniženi proizvodi za čišćenje kuće ili sredstva za ličnu higijenu, ostalo i ne. Sve je skupo“, kaže naša sagovornica.

Dragutin nije kupio ništa od sniženih proizvoda, a kaže čak da ih nije ni primetio. Dodaje da kada ima para, kupi sve ono što mu treba, bez obzira na cenu.

Foto: Sanja Radovanović/Nova.rs

„Ama baš ništa nisam video. Ako imam para, kupiću ma koliko god da košta. A ako nemam, nikom ništa“, nasmejano kaže Dragutin, dok jedan Beograđanin dodaje da je sniženje pojedinih proizvoda „smešno“.

„Samo kada idem u veliku nabavku, mogu da osetim tu razliku u ceni. A šta mi znači 50-100 dinara, ništa. Prema tome, ništa nije značajno sniženo, i dalje je sve skupo“, kaže naš sagovornik.

Pogledajte u videu na početku teksta šta su još ispričali Beograđani.

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre pet dana na konferenciji za novinare doneo korpu iz marketa za koje je rekao da će pojeftiniti.

Posebno se „uhvatio“ za parizer.

„Ja ću vam pokazati sad, evo za parizer da se uhvatim. Ovo je pileći parizer, redovna cena danas je 399 dinara, a od srede će biti 259,99 dinara“, rekao je Vučić.

On je, čak, i objavio video na kom se vidi kako sa u društvu ministara Siniše Malog i Tomislava Momirovića jede parizer.

BONUS VIDEO: Bogataši probali parizer: Vučić na Instagramu objavio kako doručkuje sa Malim i Tomom Monom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare