Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je, gostujući u emisiji "Četvrtak u 9" na RTS-u, da treba sačekati konačne obdukcione rezultate, pa onda doneti konačnu odluku o tome ko je odgovoran za smrt bebe u Sremskoj Mitrovici.

Ona je istakla da se komplikacije dešavaju prilikom bilo koje intervencije, pa čak i prilikom davanja obične injekcije.

„Nije na meni da tumačim da li je kolega ginekolog uradio sve što je trebalo. Ono što je do mene je da pošaljem zdravstvenu inspekciju u vanredni inspekcijski nadzor i da zamolim republičku stručnu komisiju za ginekologiju i akušerstvo da da stručno mišljenje da li je potrebno utraditi spoljašnji stručni nadzor. Lično mislim da je uvek potrebno“, rekla je Grujičić.

Ona je pozvala javnost na strpljenje kako bi se sačekali rezultati obdukcije.

„Deo je već urađen i to makroskopski deo, ali mikroskopska analiza tkiva se još čeka“, rekla je Grujičić.

Ona je istakla da smatra da su kolege koje su dalje lečile bebu u Institutu za decu i omladinu Vojvodine prerano izašle sa zaključcima.

„Njihova otpusna lista je trebalo da se završi sa time da se zahteva obdukcija. Njih niko nije pitao šta smatraju da je uzrok smrti bebe“, naglasila je Grujičić.

Ministarka je zaključila da kada se završi cela obdukcija onda možemo da zaključujemo šta su pravi uzroci smtri, a da li je došlo do grešaka treba da kaže spoljašnji stručni nadzor.

***

BONUS VIDEO: Posle tragedije u Sremskoj Mitrovici, ređaju se svedočenja o nasilju u porodilištima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare