Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Grad Beograd kreće u pripreme za rekonstrukciju Akademskog platoa kod Filozofskog fakulteta, a da je tako pokazuju i zaključci koji su usvojeni na sednici Privremenog organa u Beogradu. Kako je objavljeno u jednom od dokumenata, obnova ovog platoa koji propada godinama trebalo bi da košta oko 100 miliona dinara, što je oko 850.000 evra. Plato bi trebalo da dobije i novo zelenilo, odnosno drveće, dekorativno osvetljenje, klupe za odmor u delu prema zgradi Rektorata…

Godinama unazad, profesori i studenti, ali i građani koji tuda svakodnevno prolaze upozoravali su na katastrofalno stanje u kom se nalazi ova frekventna pešačka zona između Knez Mihailove, Studentskog trga i Vasine ulice.

Poslednja veća rekonstrukcija na Akademskom platou bila je 2012. godine, a tada su uklonjene betonske staze, skinut sloj zemlje, urađen su temelji za ograde oko cvetnih leja, preneli su tada mediji.

Sada se konačno otvorio put ka novoj, detaljnijoj rekonstrukciji, ali pre toga bi trebalo rešiti imovinske zavrzlame. Na sednici Privremenog organa usvojen je niz dokumenata, počev od informacije o potrebi regulisanja odnosa Grada sa državom oko rekonstrukcije platoa, preko zaključaka, do idejnog rešenja za izgleda tog prostora.

JP „Putevi Beograda“ uputilo je Privremenom organu grada Beograda predlog informacija koje obuhvataju regulisanje odnosa svojine grada i Republike Srbije nad parcelama na kojima se nalazi plato.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, uvidom u javno dostupne podatke Republičkog geodetskog zavoda i u „eKatastar“ ustanovljeno je da se Akademski plato nalazi na delovima parcela, od kojih su tri u svojini Republike Srbije preko Univerziteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta, dok su samo dve u svojini Grada Beograda.

Procedura nalaže da Grad Beograd od Republike Srbije mora da dobije odobrenje kako bi mogao da sprovede sve neophodne postupke i procedure. To uključuje i odobrenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

PROČITAJTE JOŠ

Beograd traži da nakon navedenih radova Grad bude ovlašćen za održavanje Akademskog platoa, a rekonstrukcija će, prema procenama, koštati 99.949.812 dinara.

Na kraju ovog procesa, Grad bi trebalo da zaduži Sekretarijat sa saobraćaj koji bi preko Javnog preduzeća „Putevi Beograda“ sve neophodne radnje i realizovao.

Šta će se raditi na Akademskom platou?

U planu je da se zameni kamena podloga uz izvođenje hidroizolacije kompletne površine platoa. Takođe, radiće se na kanalima koji odvode atmosfersku vodu.

Foto: Privremeni organ grada Beograda

Osim toga, osobama sa invaliditetom biće omogućen lakši prilaz. Planirana je obnova arheoloških ostataka iz rimskog doba, kao i postolje spomenika Njegošu – koje je oštećeno.

Foto: Privremeni organ grada Beograda

Inače, Ispod samog platoa, na dubini od četiri metra, nalaze se ostaci nekadašnjeg Singidunuma, odnosno rimskih termi. Tu su i ostaci antičkih zidina iz 1. i 2. veka.

Foto: Privremeni organ grada Beograda

Ove arheološke dragocenosti iz doba antičkog Singidunuma su pod zaštitom Gradskog i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Foto: Privremeni organ grada Beograda

Pominje se i mogućnost sadnje visokog zelenila, odnosno ćetiri stabla vioskih lišćara ali i rekonstrukcija opšteg i dekorativnog osvetljenja. U delu kod zgade Rektorata biće postavljene i klupe.

Foto: Privremeni organ grada Beograda

U kakvom je stanju plato?

Akademski plato prostire se na 1.870 kvadrata, a iako se nalazi u strogom centru grada, u blizni eminentnih fakulteta, njegovo stanje je katastrofalno.

U idejnom rešenju sanacije navodi se da su kamene ploče većinom izlomljene, kao i da je na pojedinim delovima oštećena podloga. Osim toga, oštećenja su vidljiva i na blokovima stepenika.

Oštećeno je i postolje spomenika Njegošu, gde je postolje otpalo i napuklo.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Navodi se i da je zabaležen veći broj padova i povređivanja pešaka, zbog glatke podloge, ali i izlomljenih ploča i rupa.

Na Akademskom platou kako treba ne funkcionišu ni kanali koji odvode kišnicu. Naime, kanali su ispucali, a slivnici delom zapušeni.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Veliki problem predstavlja i činjenica da zbog nedostatka rampi, osobama sa invaliditetom nije omogućen pristup ulazu u centralni deo platoa.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare