Od rekonstrukcije Trga republike, koja je koštala više od osam miliona evra i trajala godinama, kocke su premetane bar tri puta, a po svemu sudeći, to će još najmanje jednom morati da bude učinjeno. Naime, kocke koje podsećaju na kaldrmu ponovo su propale, o čemu svedoče i fotografije koje je danas napravio fotoreporter Nova.rs.

Obnova Trga republike trajala je zvanično od avgusta 2018. do avgusta 2019. godine. Međutim, jasno je da je trajala znatno duže. Teško je utvrditi i kada je tačno  rekonstrukcija Trga bila završena, jer je nekoliko puta produžavana i bila na „popravnom“.

Više od četiri godine od zvanične rekonstrukcije, kocke na gradskom trgu opet nisu na svom mestu.

Kako se može videti na fotografijama koje su danas zabeležili naši reporteri, čitav jedan deo ulice na trgu je praktično potonuo.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok prolazi autobus gradskog prevoza, kolovoz se praktično raspada.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slična situacija mogla se videti na Trgu republike i tokom leta 2023. godine.

Vesićava saga: Stavi kocke, sklanjaj, vrati 

Trg republike rekonstruisan je u vreme dok je na mestu zamenika gradonačelnika Beograda bio Goran Vesić.

Verovatno se svi Beograđani sećaju koliko je bilo nepodnošljivo i za saobraćaj i za pešake, dok su trajali radovi na Trgu. Taman kad smo pomislili da će brzo biti okončani, pojavljivali su se novi problemi i sve je prolongirano.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Do danas precizno nismo saznali koliko nas je sve koštalo. Vesić je izašao sa cifrom od 768, 2 miliona dinara, što je više od 6 miliona evra, ali to je samo vrednost osnovnog ugovora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je pisao Istinomer, sa PDV-om, osnovni ugovor  rekonstrukcije Trga vredi 921.915.481 dinara. Drugo, u septembru 2019. je izmenjen osnovni ugovor zbog neophodnih dodatnih radova. U toj odluci navedeni su viškovi i manjkovi radova i njihova vrednost. Ispostavlja se da je bilo neophodno da se ugovore dodatna finansijska sredstva. A taj iznos je bio 33.821.876 dinara, odnosno 40.586.251 dinara sa PDV-om, što je vrednost ugovora podiglo na više od 960 miliona dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Radove na Trgu republike izvodila je kompanija „Štrabag“.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare