Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Petoro maloletne dece rudara nastradalih u rudniku „Soko“ u nesreći u kojoj je živote izgubilo osam kamarata, u narednih godinu dana dobijaće stipendije od 12.000 dinara mesečno koje je obezbedio Rotari klub Dunav Beograd. Ovaj klub obezbedio je i zdrastvene kartice za supruge, majke i očeve nastradalih rudara uz pomoć kojih će dobijati popuste u privatnim laboratorijama, a svih osam porodica dobilo je pakete suhomesnatih proizvoda.

Supruge i roditelji nastradalih rudara, izrazili su zahvalnost što ih se neko setio, jer kako su kazali, vrlo brzo nakon što se nesreća dogodila svi su ih zaboravili.

„Hvala mnogo Rotari klubu Dunav, najzad da nas se neko setio. Svih proteklih meseci niko nas se ne seća. Od kada su oni sahranjeni, niko nigde. Naši problemi su pali u vodu, nismo više interesantni. Kako naš narod kaže: „Svako čudo za tri dana“, rekla je Marija Petrović, supruga nastradalog rudara Petra Petrovića.

Marija Petrović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da ima veliki problem sa obezbeđivanjem „krova nad glavom“ za nju ćerke koje imaju 10 i osam godina.

„Dok je suprug bio živ takođe smo živeli kao podstanari, ali sam zbog vlage u tom stanu sa ćerkama morala nedavno da se preselim u drugi stan. Onda se ispostavilo da smo u roku od 15 dana morale da se ponovo da selimo, a već za neki dan nas očekuje i treće preseljenje. To su i veliki troškovi, a i veliki stres i za devojčice i za mene“, rekla je Marija.

Ona je kazala da su joj iz opštine Sokobanja obećali na korišćenje stan od četrdesetak kvadrata, ali do tada moraju da tragaju za stanom u kome će živeti kao podstanari.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„S obzirom na to kakve su cene kuće i stanova, ja deci i sebi ne mogu da obezbedim ni kuću, ni stan. Moramo da živimo kao podstanari. Pri tom, ne tražim ništa luksuzno, već da možemo normalno da živimo kao ostali ljudi. Da stan ima sobu za devojčice i da imamo konačno svoj mir“, rekla je Marija.

Sanja Trivunac, supruga poginulog Nenada Trivunca, kazala je da su neposredno nakon nesreće dobili pomoć države, opštine i firmi, ali posle je pomoć prestala da stiže, s tim što je ona uspela da obezbedi porodičnu penziju i stipendije za devojčice.

„Dve ćerke od devet i pet godina živimo na selu, u kući u kojoj smo živeli svi zajedno pre nesreće i hvala bogu nemamo problema sa stambenim pitanjem, kao ostali, ali nam je teško i svakog dana sve teže. Devojčicama nedostaje otac, meni nedostaje njegova pomoć oko čuvanja ćerki. Ljudi ne znaju i ne treba da znaju kako je kada izgubite nekog najmilijeg, ali je mnogo teško“, rekla je Trivunac.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je dodala da ih niko iz uprave rudnika nije kontaktirao nakon nesreće, a ona je lično čula da su rekli da su sa njima „završili“.

„Povremeno gubim nadu da će sud kazniti one koji su krivi za nesreću. Plašim se da će kazne biti minimalne, jer znamo kakve kazne naši sudovi daju. Zaista bi bilo sramno da gubitak osam života prođe nekažnjeno ili sa malim kaznama“, istakla je Trivunac.

PROČITAJTE JOŠ

Anka Zlatković, majka poginulog Darka Zlatkovića, jecajući je kazala da se nada pravdi na sudu, mada porodice neće od toga ništa imati.

Anka Zlatković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Meni sina niko i ništa ne može da vrati i ne može da ga izvadi iz groba. Neću imati ništa ni od toga što će neko ležati u zatvoru, ali neka jednom pravda izađe na videlo. Ginu rudari, ginu, a nikada se ništa ne otkrije“, dodala je Zlatković.

Ona je takođe kazala da im se nakon nesreće niko iz rudnika nije javio, a njenom Darku koji je za tri meseca trebalo da napuni 20 godina rada u rudniku, nije isplaćena nagrada koja se isplaćuje za taj rad.

Ovogodišnji predsednik Rotari kluba Dunav Miroslav Krmpotić je, uručujući stipendije i pomoć porodicama, istakao da su u Sokobanju došli sa idejom da otpočnu akciju pomoći, a sa nadom da će moći da im pomažu više godina.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ovde smo da pozovemo sve ostale klubove u našem distriktu i ostalim distriktima, i privredne subjekte koji su u mogućnosti, da se pridruže i pomognu“, rekao je Krmpotić.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić obećao je pomoć sokobanjske opštine i privrednika oko obezbeđivanja novca za stipendije dece nastradalih rudara, kako bi ih primali do kraja školovanja.

Nikolić je obećao i pomoć oko obezbeđivanja stana za suprugu i ćerke Petra Petrovića.

Miodrag Nikolić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Imamo više opštinskih stanova, ali ti stanovi su ranije dati na korišćenje bez nekih posebnih osnova. Čekamo da sud i izvršitelji završe posao i čim se prvi stan oslobodi Marija i devojčice će dobiti stan na korišćenje na neko određeno vreme dok se ne snađu. Verujem da će dobiti stan u najkorije moguće vreme“, izjavio je Nikolić.

U rudniku „Soko“ u nesreći koja se dogodila 1. aprila dok je treća smena bila u jami nastradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

BONUS VIDEO Ko je kriv za smrt osam rudara iz rudnika „Soko“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar