Foto:sr.soko-banja.rs; shutterstock

Dezinfekciona sredstva, implantati, špricevi, zaštitne maske, servisiranje medicinskih aparata, neki su od uobičajenih stavku u Planu javnih nabavki većine zdravstvenih ustanova. Međutim u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja", v. d. direktorka Ivana Filipović, kao da planira “veselje” ili otvaranje restorana, pa su se za 2024, na spisku nabavki, našle i muzičke, ugostiteljske usluge, kao i izrada fotografija, što sve zajedno košta 800.000 dinara, dok je ukupni trošak plana 11.200.000 dinara.

Usluge vulkanizera, reklame i propagande, nabavka auto delova, baštensko cveće, fioke za čuvanje novca, nisu najčudnije na ovom spisku, koji u najmanjoj meri sadrži stavke za medicinske potrebe i opremu.

Foto:privatna arhiva

Naime, Plan javnih nabavki za 2024, za SB Sokobanja košta blizu 12 miliona dinara.

Za muziku 400.000

Prema ovom planu, v.d. direktorka bolnice, dr Ivana Filipović čak 400.000 dinara izdvaja za muziku ili nabavku usluga izvođenja muzičkog sadržaja, potom 200.000 za fotografske usluge, a za ugostiteljske više od 166.000, pa se postavlja pitanje da ne planira slučajno otvaranje restorana ili manjeg hotela, kao i organizaciju proslava u okviru “novog biznisa”.

V.D direktorka Ivana Filipović
Foto:sr.soko-banja.rs

Takođe, prema ovom Planu, u koji smo imali uvid, za fioke za čuvanje novca potrebno je 33.300, advokatske usluge 720.000, usluge vulkanizera 83.334 dinara, i to nije sve.

Povodom spornih stavki u Planu javnih nabavki ove bolnice, redakciji Nova.rs nedavno su se javili zabrinuti čitaoci, inače pacijenti SB Sokobanja. Oni su imali uvid u Plan javnih nabavki ove ustanove, nakon čega su zahtevali objašnjenje za pomenute stavke na temu muzike, ugostiteljstva i fotografije.

Foto:privatna arhiva

Nažalost, v.d. direktorka SB Sokobanja Ivana Filipović, tokom tri dana nije odgovorila na naše pozive, poruke i mejlove, sa pitanjima o stavkama u Planu javnih nabavki.

Pročitajte još:

Inače, ovo nije prvi put da se javnost bavi pomenutom ustanovom i njenom “unutrašnjom politikom”.

Smena zbog tuče lekara

Podsetimo, u julu 2023. bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, razrešila je dužnosti v. d. direktorku Specijalne bolnice u Sokobanji Vesnu Milanović, koja se samo mesec i po dana kasnije, kako su pisale Južne vesti, kao penzionerka, sa tada nepunih 67 godina, zaposlila u Laboratoriji u istoj ovoj bolnici.

Foto Specijalna bolnica „Sokobanja“

Ona je tada zaposlena nakon što je ministarka smenila posle prijave nepotizma i tuče lekara u ovoj ustanovi.

Tada je nova v. d. direktorka, dr Ivana Filipović, samo dve nedelje od kako je imenovana na tu funkciju, raspisala konkurs za posao, a isti je bio namenjen bivšoj direktorki Vesni Milanović, kako su tada zaposleni ispričali za Južne vesti.

Na Nova.rs u martu 2023. pisali smo o navodima da su se lekari Dragan Stanojević i Ivan Bogosavljević potukli u ovoj ustanovi tokom radnog vremena, a tadašnja direktorka dr Milanović nije mogla da potvrdi ove navode, jer je, kako je ispričala, u to vreme bila na godišnjem odmoru.

***

BONUS VIDEO: Dragan Delić u „Među nama“: Otvaraju se bolnice, a lekara sve manje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare