Nakon višemesečnih štrajkova i zahteva za ostavkom direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” dr Ivane Stašević Karličić, usledila je konačno smena sa rukovodeće funkcije, a kako sada za Nova.rs tvrde oni koji rade u ovoj ustanovi, ali i članovi sindikata, jedno od imena koje se najčešće pominje i navodi kao kandidatkinja za novu direktorku, je doktorka Maja Davidović, specijalistkinja dečje i adolescentne psihijatrije.

Doktorka Davidović, kažu kolege, ispunjava sve uslove da sedne u direktorsku fotelju.

“Ona ima doktorat, bila je načelnica Odeljenja za adolescente, koje je bivša direktorka, tokom korone, ukinula bez obrazloženja. Potom je doktorka postavljena za načelnicu Centra za mentalno zdravlje, ali je i odatle premeštena. Maja je učestvovala u štrajkovima i protestima koliko god je mogla, ali direktorka je pritiskala, s obzirom da je bila na načelničkom mestu. Ako joj ponude funkciju direktorke, nadam se da će prihvatiti zbog nas, njenih kolega”, priča za Nova.rs Dragan Sinđelić, iz Sindikata radnika Klinike “Dr Laza Lazarević” i dodaje da je bivša direktorka dr Stašević Karličić i dalje zaposlena u ovoj ustanovi, ali da je trenutno na godišnjem odmoru.

Foto: Privatna arhiva

“Ona je odmah uzela odmor i otišla. Ne znam da li će se vraćati i ima li obraza da nas posle svega, pogleda u oči”, kaže on.

Takođe, navodi, da se u bolničkim kuloarima priča da postoji i skriveni kandidat za direktora, ali da niko ne zna o kome je reč.

“Svi pričaju o Maji i verujemo da će ona i biti na čelu bolnice, ali postoje govorkanja o nekom skrivenom kandidatu. Kada se radi o mestu direktora bilo koje bolnice u Srbiji, morate znati da je to političko pitanje. Svaka zdravstvena ustanova je pod ‘šapama’ neke političke stranke. Konkretno, ‘Lazom’, upravlja Socijalistička partija Srbije (SPS). Tačnije kandidat za direktora je uvek njihov čovek, kao što je bila i dr Stašević Karličić. Doktorka Davidović, međutim, nije iz njihove priče, pa je zato nesigurno da će ona biti konačni izbor. Da li će SPS dozvoliti da naša klinika padne u ruke nekoj nestranačkoj ličnosti ili nekoj drugoj partiji, nažalost, ne verujem”, kaže Sinđelić.

Foto: N1

Zdravstvene ustanove su vrlo isplativ biznis, ističe on, jer se uvek nešto renovira, kupuje, oprema, i velike su mogućnosti za obrtanje novca, malverzacije, ugrađivanje, što nijedna politička partija ne odbija.

Pročitajte još:

“Zato je pod znakom pitanja ko će biti novi direktor, jer su to osetljive odluke, ali mi svakako navijamo za Maju”, naglašava Sinđelić.

Da je dr Davidović jedna od najrealnijih kandidata za novu direktorku, potvrđuju čak i bivši zaposleni, koji su u vreme dr Stašević Karličić napustili ustanovu, ali i članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Ne zna se sigurno ko će biti na čelu ‘Laze’, ali postoje spekulacije za određene ljude. Jedna od opcija, koja se najčešće čuje, jeste dr Maja Davidović. Ipak, moramo uzeti u obzir da SPS nije bio za smenu dr Ivane Stašević Karličić, a da je mesto direktora ‘Laze’, ‘rezervisano’ za socijalističkog kandidata”, naglašava za Nova.rs dr Rade Panić, član Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Rade Panić, Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, deo zaposlenih još uvek smatra da je preuranjeno govoriti o novom rukovodiocu ustanove, da je više kandidata u “igri”, a odluka je na Vladi Srbije.

“Očekujemo da uskoro dođe do imenovanja i svi ‘gledamo’ u Vladu, jer su sada oni na potezu. Klinika ‘Laza Lazarević’, trenutno je jedina u Srbiji bez rukovodioca, a to ne sme dugo da traje. Članovi štrajkačkog odbora dali su neke preporuke za kandidate, koje će, sigurna sam, biti razmotrene. Mislim da je još preuranjeno iznositi imena i govoriti o tome ko će biti novi direktor ili direktorka. Dok Vlada ne donese odluku, sve je na nivou obične spekulacije”, kaže za Nova.rs dr Ljiljana Simić, specijalista psihijatrije, koja je bila član štrajkačkog odbora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

dr Ljiljana Simić, specijalsta psihijatrije, klinika „Laza Lazarević“

Sa doktorkom Majom Davidović pokušali smo da stupimo u kontakt i proverimo da li bi prihvatila funkciju v.d. direktorke i pod kojim uslovima, ali do njenog odgovora, nažalost, nismo uspeli da dođemo.

Podsetimo, oko 50 zaposlenih u Klinici „Dr Laza Lazarević“, štrajkovalo je od septembra 2022. do nedavno, zahtevajući smenu ili ostavku direktorke dr Ivane Stašević Karličić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je krajem prošle godine da je inspekcija RFZO posetila kliniku zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu dok ishrana nije plaćena dobavljačima. Ona je takođe navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga preložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

Smena direktorke međutim, usledila je tek 1. juna ove godine, nakon odluke Vlade Srbije.

***

BONUS VIDEO: Protest ispred klinike Laza Lazarević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar