Foto: Nova.rs

Direktorka mi je pretila prstom pred licem i vikala: "Videćeš ti ko sam ja!‘, nakon što sam je tužio za laži i mobing, a život mi je pretvorila u pakao, priča za Nova.rs Dobrica Golubović, koji 42 godine radi u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, a koji je juče prisustvovao štrajku zaposlenih, koji od direktorke, dr Ivane Stašević Karličić, traže samo jedno – neopozivu ostavku.

Pročitajte još:

„Da Laza ponovo bude duševna oaza“, glasio je jedan od transparenata koji su nosili zaposleni, koji su se ispred zgrade ove bolnice, juče, nešto pre 15 sati, okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i revolt prema direktorki, pred kojom inače ćute, a od koje, kako kažu, već pet godina trpe mobing, verbalno nasilje, uvrede, besmislene premeštaje, nepotizam, ukidanje neophodnih odeljenja, nedolično ophođenje, što je više od 60 njih već dovelo do otkaza.

„U ‚Lazi‘ kao medicinski tehničar radim 42 godine, a ono što sam u poslednjih pet doživeo od direktorke Stašević Karličić, neprijatelju ne bih poželeo. Ona me je svakodnevno maltretirala na sve moguće načine dok se nisam pobunio i zatražio svoja prava. E, onda mi je sa osmehom uručila otkaz, posle čega sam je tužio. Naravno, dobio sam presudu, jer sve što je pričala pred sudom bile su laži i manipulacije, a istina je pobedila. Vratio sam se na posao, koji je od tada kao kazna“, priča Golubović, kako je krenulo mučenje.

Dobrica Golubović Foto: Ana Marković/Nova.rs

Na samom početku pandemije, direktorka Stašević Karličić je, njega, čoveka od 61. godinu, poslala u kovid bolnicu na noćna dežurstva.

„Kao da je htela da obolim, možda i da umrem. Imao sam 61 godinu, a ona me je poslala u kovid bolnicu u Areni, da dežuram noću, 14 smena bez pauze, uopšte ne znam kako sam to preživeo. U to vreme krizni štab je apelovao na direktore klinika da ne šalju u kovid bolnice svoje najstarije radnike, a ona je učinila baš to. Posle osme uzastopne smene, bio sam živi leš. Pozvao sam glavnu sestru i rekao joj da ne mogu više da izdržim, da mi nije dobro. Rekla je da će pozvati direktorku da pita može li da me prebaci u dnevnu smenu i vrati iz kovida. Odgovor direktorke koji je usledio, bio je, da ako ne izdržim 14 dana, biću strogo kažnjen“, seća se Golubović, najtežih perioda.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak je Dobrica uspeo da odradi i izdrži ove paklene smene, a kada se vratio na kliniku, sačekalo ga je novo, neprijatno iznenađenje.

„Rečeno mi je da sam prebačen na žensko odeljenje u Padinskoj skeli. Iako svi u upravi znaju da živim blizu bolnice koja je u gradu, ona me je prebacila samo da bih satima morao da putujem svakoga dana do posla i nazad, a da na moje mesto dovede ‚svoje‘ ljude. Posle 42 godine rada na prijemu, ona me je, maltene pred penziju, prebacila u Padinsku skelu na Interno žensko odeljenje, da posle svih tih godina učim novi posao. Ako to nije iživljavanje, ne znam šta jeste. Radio sam tamo jedva godinu dana, pod nadzorom glavne sestre koju je direktorka postavila i koja je bila zadužena da me nadgleda i da se prema meni ophodi kao prema životinji“, sa mukom u glasu priča Golubović.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On se seća da je sa doktorkom Stašević Karličić nekada radio na prijemu, a da ona ni tada nije bila ništa drugačija.

„Pre nego što je postavljena za direktorku, radila je sa nama na prijemu, a i tada je bila zlobna, neprijatna i nevaspitana. Svađala se sa pacijentima, vređala ih, svašta im je govorila, pretila im, a kad je postala direktorka, počela je da preti i nama zaposlenima“, naglašava Golubović.

Naime, jučerašnjem štrajku prisustvovao je i doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koji je za Nova.rs rekao da je doktorka Stašević Karličić moćna žena, koja će učiniti sve da ostane na visokom položaju.

Rade Panić, Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ona i njen muž su politički aktivni, prvo u SPS-u, a potom u SNS-u. Vlasnica je četiri doma za stare, a zloupotrebljavala je svoj položaj u ‚Lazi‘ za popunu mesta u ovim privatnim domovima. U svakoj normalnoj državi, gde funkcioniše sudstvo, ona bi odavno bila u sudskom procesu, ako ne i osuđena za ovo što radi, a ne da bude vršilac dužnosti direktora psihijatrijske ustanove. Ona nema argumente za odbranu, dala je jednu izjavu povodom žalbi zaposlenih, a pritom je sa takvim zadovoljstvom i pretećim glasom izgovorila da radnici neće smeti da napuštaju radna mesta i da štrajkuju, iako je to zakonom dozvoljeno. Ne znamo mi ni delić dešavanja u ovoj ustanovi jer inspekcija ne radi svoj posao“, kaže dr Panić.

Zaposleni navode da je jedna koleginica dobila opomenu pred otkaz čim su počeli da šalju dopise o protestu i štrajku.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„U toj opomeni piše, između ostalog, da ona ne sme da se obraća medijima u narednih šest meseci. A tako je sa svima nama, svi smo u stalnom strahu, jer to je način da nas ućutka. E pa, dosta smo ćutali“, kaže za Nova.rs dr Aleksandra Đerić, psihijatar u ovoj bolnici.

Nedavno smo na našem portalu pisali o uslovima u kojima pacijenti provode vreme u bolnici „Dr Laza Lazarević“, kada su lekari progovorili o nestašici hrane i grejanja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Direktorka od pre tri godine, iz neobjašnjivih razloga, traži sve manje i manje porcije za obolele. To se na kraju svelo na doručak koji se sastoji od dva parčeta salame i dve kocke sira, sa dve tanke kriške hleba. Potom za ručak dobiju jedan tanjir čorbe sa vrlo malo mesa, a za večeru isto kao i za doručak. Naša kuhinja u Padinskoj skeli šalje nam količinu hrane u zavisnosti od potražnje direktorke. To je dovelo do toga da nam se pacijenti svakodnevno žale da su gladni. Mršavi su i neuhranjeni, ali direktorku to, očigledno, ne zanima”, priča doktorka, psihijatar u ovoj klinici, koja je zamolila da ostane anonimna, a učestvovala je u štrajku.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe su naveli da je situacija u bolnici u Padinskoj skeli više nego alarmantna.

“Prošle zime u Padinskoj skeli nije bilo grejanja od 11 pre podne do pet sati popodne, ako je spoljna temperatura bila iznad pet stepeni. Pacijenti su se pokrivali sa dva ćebeta, a mi lekari smo se smrzavali. Direktorka je to vrlo dobro znala, a ništa po tom pitanju nije uradila. Videćemo kako će biti ove zime, plašim se možda i gore”, kaže ova doktorka.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, na žalbe i pritužbe zaposlenih, direktorka Ivana Stašević Karličić reagovala je jednom, u danu posle protesta upozorenja, koji je održan 21. septembra, a njen komentar bio je da je sve što kažu zaposleni – neistina.

„Neistiniti su navodi predstavnika nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević u vezi sa mobingom, raspoređivanjem i kažnjavanjem zaposlenih“, odgovor je Uprave ove ustanove.