"Da Laza ponovo bude duševna oaza", glasi jedan od transparenata koji su nosili zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", koji su danas stupili u štrajk, sa samo jednim zahtevom - neopozivom ostavkom direktorke dr Ivane Stašević Karličić.

Pročitajte još:

Ispred zgrade bolnice, nešto pre 15 sati, okupilo se nekoliko desetina lekara, terapeuta, medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja, svi koji rade u ovoj ustanovi, a koji, kako kažu, već pet godina ćute i trpe mobing, verbalno nasilje, uvrede, besmislene premeštaje, nepotizam, ukidanje neophodnih odeljenja, nedolično ophođenje direktorke prema zaposlenima, ali i pacijentima. Ovo je samo deo problema koji su doveli do nezadovoljstva kod zaposlenih, a od 2017. do danas, više od 50 njih otišlo je iz ustanove.

„Zaposleni u ‚Lazi‘ dugo su ćutali, ali sada su progovorili i neće stati dok direktorka ne podnese ostavku i prepusti ustanovu nekome ko je sposobniji za taj posao i ko neće da zloupotrebljava položaj, postavlja svoje ljude na visoke funkcije, a ostale omalovažava i maltretira. Iskustvo nam nažalost govori da je skoro nemoguće da se nešto promeni uprkos štrajku, međutim ovo predugo traje, a koleginica Stašević Karličić ugrožava funkcionisanje zdravstvene zaštite. U medijima je ovo predstavljeno kao mobing i pobuna radnika za njihova prava, a zapravo se oni pre svega bore za svoje pacijente, a tek onda za pristojne i normalne uslove rada“, kaže za Nova.rs dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koji je prisustvovao štrajku.

Foto: Video/FoNet

On ističe da je doktorka Stašević Karličić moćna žena i da će učiniti sve da ostane na visokom položaju.

„Ona i njen muž su politički aktivni, prvo u SPS-u, a potom u SNS-u. Vlasnica je četiri doma za stare, a zloupotrebljavala je svoj položaj u ‚Lazi‘ za popunu mesta u privatnim domovima koje drži. U svakoj normalnoj državi, gde funkcioniše sudstvo, ona bi odavno bila u sudskom procesu, ako ne i osuđena za ovo što radi, a ne da bude vršilac dužnosti direktora psihijatrijske ustanove. Ona nema argumente za odbranu, dala je jednu izjavu povodom žalbi zaposlenih, a pritom je sa takvim zadovoljstvom i pretećim glasom izgovorila da radnici neće smeti da napuštaju radna mesta i da štrajkuju, iako je to zakonom dozvoljeno“, naglašava dr Panić.

Rade Panić, Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U ovoj ustanovi se svašta dešava, napominje on.

„Ne znamo ni delić dešavanja jer inspekcija ne radi svoj posao. Veliko je nezadovljstvo i u Topionici kod Niša, kao i u Kovinu, i u svim psihijatrijskim ustanovama i bilo bi dobro da se ujedine i da svi zajedno pokušaju nešto da promene“, kaže dr Panić.

Zaposleni su najavili tri štrajka upozorenja, a uprava ne prestaje da preti.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Za danas je bilo najavljeno najveće okupljanje, da javnost čuje za naše probleme i da ih nekako rešimo, jer ovako više ne možemo da radimo. Međutim od dana protesta do danas bilo je svakodnevnih pretnji od strane direktorke. Desetine ljudi je već dobilo opomene pred otkaz, oni su u strahu od kazni kojima su neprestano izloženi. Jedna koleginica je dobila opomenu pred otkaz čim smo počeli da šaljemo dopise o protestu i štrajku. U toj opomeni piše, između ostalog, da ona ne sme da se obraća medijima u narednih šest meseci. Ako ništa ne uspemo danas, nastavljamo, napravićemo dinamiku protesta, koja neće ometati rad klinike i neće štetiti pacijentima. Obaveštavamo neprestano državne institucije, ali nema reakcije ni iz Ministarstva zdravlja, niti od bilo koga iz vlasti“, kaže za Nova.rs dr Aleksandra Đerić, psihijatar u ovoj bolnici.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pacijenti podržavaju svoje lekare, ali neće da piju lekove.

„Oboleli stalno dobijaju nove psihijatre zbog promena radnih mesta koje direktorka nalaže. Sada nas pacijenti zovu i kažu da jedva čekaju da ona ode i da se svima njima vrate lekari na koje su navikli. Kažu i da ne piju lekove jer ne poznaju lekare koji ih propisuju, ne veruju im, a poverenje i bliskost između psihijatra i pacijenta je jedna od ključnih stavki u lečenju duševnih bolesti“, objašnjava dr Đerić.

Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, na žalbe i pritužbe zaposlenih, direktorka Ivana Stašević Karličić reagovala je jednom, u danu posle protesta, koji je održan 21. septembra, a njen komentar bio je da je sve što kažu zaposleni – neistina.

„Neistiniti su navodi predstavnika nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević u vezi sa mobingom, raspoređivanjem i kažnjavanjem zaposlenih“, odgovor je Uprave ove ustanove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare