Foto: Pokreni Život

Aleksa Mutić (13) je dete iz treće, blizanačke trudnoće. Dok je njegova sestra bliznakinja rođena potpuno zdrava, njemu je, kao posledica sepse i krvarenja na mozgu već treći dan života ustanovljena cerebralna paraliza. Kao da sve muke kroz koje Aleksa prolazi zbog te bolesti nisu dovoljne, on se sada nosi i sa bolovima koje mu donosi nedavno otkrivena želudačna kila.

Prema rečima njegove majke, Aleksa je imao jake bolove dva-tri meseca.

„Ovde su nam govorili da su u pitanju gasovi, ali kada smo u avgustu bili na transplantaciji matičnih ćelija u Turskoj, ustanovljeno je da ima želudačnu kilu koja mora što pre da se operiše. Matične ćelije su dale prve rezultate, spazam je nešto manji, ali kod njega to mora kontinuirano da ide na dva meseca da bi došlo do nekog poboljšanja jer je dosta oštećen“.

Foto: Pokreni Život

Dodaje da kod dece koja su manje oštećena, situacija je drugačija jer kod njih se posle prvih nekoliko tretmana vide rezultati.

„Aleksa ne jede samostalno, hrani se preko PEG-a i dalje ima traheostomu, ne diše samostalno, stalno mu pada saturacija. Naši lekari me pitaju kako znam da ga nešto boli. Kako ne bih znala, kad mi dete vrišti cele noći. On ima problem, ali do sada je spavao noću. Vidim da se nešto dešava, poznajem svoje dete, primetim svaku promenu. On je, bez obzira na svoje stanje, nasmejano dete, nikad nije plakao, a sada non-stop, i danju i noću plače, evidentno je bilo da ga nešto boli. Vratio mu se i refluks, ima naglo povraćanje. Koliko ga hranimo, još toliko je oslabio“.

Pročitajte još:

Operacija koja bi pomogla Aleksi košta 17.000 evra, ali porodica i dalje mora da prikupii novac za narednu transplantaciju matičnih čelija, koja košta 18.000 evra.

„Takođe potreban nam je novac za rad sa terapeutima iz Rumunije koji dolaze u Ohrid u junu i sada nam je to prioritet“.

Foto: Pokreni Život

Pomozimo Aleksi!

Slanjem SMS poruke 64 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001495756-98

Uplatom na devizni račun: 160-6000001496104-24

IBAN: RS35160600000149610424

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-donacija

BONUS VIDEO: Ova deca boluju od retkih bolesti: Danas je njihov dan, a mi baš danas možemo da ih upoznamo i razumemo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar