"Živimo u eri raznoraznih prava i ljudskih i životinjskih, a onda se dogodi potpuna degradacija zaštite ličnosti, intime i privatnosti. Ovo što se desilo u GAK “Narodni front” ne sme da prođe bez suđenja. Žena koja se porađala, ali i njen muž, treba da tuže osobu koja je bez dozvole snimala ovaj intimni čin. Ako je sve bilo tako kako se predstavlja u javnosti, po Krivičnom zakonu, za ovo delo zaprećena je kazne dve do tri godine zatvora", kaže za Nova.rs Nebojša Perović, advokat iz Beograda, koji je reagovao na slučaj direktnog prenosa porođaja, koji je za društvenu mrežu TikTok snimala instrumentarka u porođajnoj sali.

Neovlašećno fotografisanje, snimanje i prezentovanje trećem licu, predstavlja krivično delo u Krivičnom zakonodavstvu Srbije, za koje je predviđena kazna zatvora.

Foto: TikTok

“Zaprećena je kazna zatvora do dve godine za ono lice koje objavi ili prikaže fotografiju, video zapis, portret, fonogram ličnog karaktera, film bez pristanka lica koje je to sastavilo ili na koga se odnosi. Sa druge strane postoji krivično delo neovlašćenog fotografisanja, gde je zaprećena kazna do jedne godine, koja se odnosi na lice koje neovlašćeno načini video zapis, fotografiju ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život, pa takav snimak preda ili pokazuje trećoj osobi. Ako ovo delo učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zakonom do tri godine”, objašnjava advokat Perović.

Snimanjem porođaja jedne žene i objavljivanjem istog na internetu, na izuzetno visokom stepenu se zadrlo u lični život gospođe koja se porađala, naglašava Perović.

Advokat Nebojša Perović
Foto: Printscreen

“Lično sam uverenja da lice koje je bez dozvole snimalo porođaj i to objavilo, obavezno mora da bude poslato prvo na psihijatrijsku komisiju na ispitivanje. Prosto je nezamislivo da u eri raznoraznih prava i životinjskih, ljudskih, čak i nagonskih, imamo potpunu degradaciju zaštite ličnosti, intime i privatnosti. Ako se ova situacija zaista dogodila onako kako se to predstavlja u javnosti, onda gospođa koja se porađala, pa čak i njen suprug, imaju pravo na naknadu nematerijalne štete koja u ovom slučaju zasigurno ne bi trebala da bude simbolična, kako to naši sudovi znaju često da presuđuju. Trebalo bi da iznosi adekvatnu visinu naknade za pretrpljeni duševni bol i večiti trag snimka, na kome se vidi najintimnije nešto što žena može da ima ili doživi”, zaključuje Perović.

Foto: TikTok

Naime, u komentarima građana na “TikTok lajv” sa porođaja, ogleda se zgražavanje ljudi na ovaj postupak, ali i podrška ženi koja je postala majka i apeli da tuži ne samo instrumentarku, već i kompletno osoblje bolnice.

Pročitajte još:

“Mislim da ni u jednom jeziku, pa ni u srpskom, ne postoji reč kojom bih mogla dovoljno verno da opišem svoju zaprepašćenost i gađenje ponašanjem sestre instrumentarke zaposlene u GAK Narodni front, koja je snimala porođaj pacijentkinje za potrebe lajva na društvenoj mreži TikTok. Ovo što je dotična uradila je ne samo direktna povreda pacijentkinje, čiji je porođaj snimljen i podeljen na društvenoj mreži, nego i direktno ugrožavanje njenog, kao i zdravlja tek rođene bebe”, jedan je od komentara na društvenoj mreži Tviter.

Takođe, snimanje i objavljivanje porođaja strogo je zabranjeno i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a povodom ovog skandala oglasila se juče Uprava klinike. Oni su izjavili da najoštrije osuđuju ovaj postupak medicinske sestre-instrumentarke i navode da je ona po hitnom postupku suspendovana i pokrenut je disciplinski postupak.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Medicinska sestra iz GAK „Narodni front“ koja je na TikToku prenosila uživo sve što se dešava u operacionoj sali, osim što je objavljivala instrumente koji se koriste u sali, snimala je i kako se daje anestezija, mame sa bebama, čak i momenat tek rođenog deteta, neokupanog i uplakanog, nakon carskog reza.

Instrumentarka je danima pripremala i najavljivala svojim pratiocima da će imati prilike da gledaju direktan prenos porođaja jedne žene, za šta su mnoge bile zainteresovane, posebno one koje tek očekuje porođaj. Nedeljama unazad postavljala je različite snimke iz porođajne sale, a niko od nadležnih, niti od kolega i koleginica iz ove ustanove, nije se udostojio da joj skrene pažnju da je to što radi protivzakonito i da za svaki snimak može i treba da odgovara.

Foto: TikTok

Ovim povodom oglasila se i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić navodeći da je zgrožena činjenicom da je jedan zdravstveni radnik došao na ideju da prenosi ono što se dešava u operacionoj sali na Instagramu, Tik-Toku ili bilo kojoj društvenoj mreži na internetu.

Nakon reakcija nadležnih, ali i celokupne javnosti, sramnim odgovorom oglasila se i instrumentarka – TikTokerka, koja je bezuspešno pokušala da odbrani, tačnije opravda svoj čin.

„Želim da objasnim uživo snimak koji je emitovan sa mog profila u periodu od 04 do 05h dana 26.04.2023. Snimak je nastao nenamerno. U noćnom dežurstvu svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik Toku. Pre poziva u salu smo gledali Tik Tok i to je poslednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo. Snimak je nastao spontano. Osim pacijenta, vidim se i ja gde se spremam za operaciju i učestvujem u istoj. Ja se izvinjavam pacijentu kojoj je povređena privatnost, pacijentkinjinoj porodici kao i široj javnosti. Ja sam medicinska sestra – instrumentarka unazad 14 godina i ceo svoj radni vek gradila sam odnos između pacijenta i medicinske sestre na principima sestrinske etike i prema dobrim pravilima struke. Najiskrenije mi je žao što je nastao uživo prenos, jer moje aktivnosti na Tik Toku su bile usmerene uglavnom na moju porodicu, prijatelje i na edukativni sadržaj koji ni u jednom videu nije sadržao podatke o ličnosti niti bio u suprotnosti sa medicinskom etikom. Još jednom, ponavljam da mi je duboko žao i da se iskreno izvinjavam pacijentkinji, njenoj porodici, klinici koja me hrani, svim svojim kolegama, celokupnoj javnosti“, navela je ona, iako je na istom TikTok profilu, samo dan ranije, najavila “lajv” sa porođaja NN lica.

BONUS VIDEO: Svaka deseta žena nikada više ne želi da rodi: Kako sprečiti akušersko nasilje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare