Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija u oktobru iznosila je 15 odsto. Na mesečnom nivou, ona je iznosila 1,9 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Ubrzanje međugodišnje inflacije u oktobru u najvećoj meri je vođeno višim rastom cena hrane, koje, zajedno sa cenama energenata, i dalje doprinose kretanju ukupne inflacije s blizu 70 odsto“, navodi se u izveštaju NBS.

Kako se dalje navodi, mesečni rast cena hrane u oktobru iznosio je 3,5 odsto i bio je vođen sezonski neuobičajenim rastom cena povrća, kao i rastom cena mleka i mlečnih prerađevina, čije su cene u proseku povećane za 11,3 procenata.

PROČITAJTE JOŠ

„Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane u oktobru bile su više za 23,1 odsto, dok su cene neprerađene hrane zabeležile sličnu stopu rasta (22,7%). Visok međugodišnji rast cena hrane većim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude, na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat, pre svega visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše i na domaćem tržištu, i u većem delu Evrope“, objašnjeno je u izveštaju.

Cene energenata su na mesečnom nivou u oktobru povećane za 0,7 odsto.

„Prema novembarskoj srednjoročnoj projekciji, ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije“, navode iz NBS i dodaju da će detaljnija analiza biti predstavljena tokom dana.

BONUS VIDEO Nova.rs Karavan kroz Srbiju – Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar