Mleko u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru 2022. godine, u odnosu na oktobar prošle godine povećane su 15 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Cene energenata i dalje značajno "guraju" inflaciju naviše. Tako su električna energija, gas i ostala goriva skuplji 19,2 odsto u odnosu na lanjski oktobar, dok su čvrsta goriva - ugalj, pelet i drva - skuplja za 48,9 odsto. Među "rekorderima" po poskupljenju su i mleko, mlečni proizvodi i jaja, za koje zvanična statistika navodi da su poskupeli za čak 39,6 odsto.

Za godinu dana hrana je poskupela 23,9 odsto.

Najviše su – od oktobra do oktobra, poskupeli mleko, sir i jaja. Po zvaničnoj statistici – čak 39,6 odsto.

Sledi poskupljenje ribe, od 25 odsto, potom hleba i žitarica sa porastom cene od 23,5 odsto.

Povrće je, za godinu dana, poskupelo za 22,3 odsto.

Slede kafa, čaj i kakao sa rastom cene od 21,7 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Meso je skuplje za 19,3 procenta.

Dok su čvrsta goriva skuplja za 48,9 odsto, a električna energija, gas i ostala goriva za 19,2 odsto, daljinsko grejanje je, navodi RZS, poskupelo za – 2,3 odsto u odnosu na lanjski oktobar.

Usluge smeštaja u hotelima skuplje su 37,1 odsto.

Stvarna stambena renta veća je za 27,3 odsto.

Sredstva za održavanje stana skuplja su za 23,3 odsto, dok su medicinske usluge (nebolničke) za godinu dana poskupele za 13 procenata.

Popravka nameštaja, rasvete i podnih prostirki beleže porast cene od 18,5 odsto za 12 meseci.

Korišćenje i održavanje vozila skuplje je za 15,1 odsto, dok su goriva i maziva za putnička vozila poskupela za 17,5 procenata.

Sredstva i usluge u vezi sa kućnim ljubimcima takođe beleže rast cena, u proseku za 13,9 odsto u odnosu na lanjski oktobar

Značajna poskupljenja i u oktobru, baš kao u septembru, beleže predmeti i usluge u oblasti lične nege. Tako su usluge u frizerskim i kozmetičkim salonima skuplje za 17,5 odsto.

Novine i časopisi su, od prošlog septembra, skuplji u proseku za 35,4 odsto, a kancelarijski materijal je za godinu dana uvećao cenu za 24,4 odsto.

U odnosu na prošli oktobar jeftinije su, baš kao i u avgustu i septembru – samo usluge avionskog prevoza putnika, i ovaj put za 0,2 odsto.

Paket-aranžmani takođe su poskupeli – za 14, 7 odsto.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare