Pranje veša Foto:Shutterstock

Jedan od načina da značajno umanjite račun za struju jeste da električnu energiju koristite noću, kada je ona jeftinija. U periodu od osam sati, noću, tarifa je jeftinija u odnosu na dan. Ono što je problematično jeste činjenica da u različitim delovima Srbije period jeftine struje počinje u različito vreme, a odgovor na pitanje "zbog čega je električna energija za nekoga jeftinija od 22 sata, a nekome od ponoći" ostaje da lebdi u vazduhu.

Kada, primera radi, perete veš u periodu jeftine struje, to će vas koštati tri ili četiri puta manje nego tokom dana.

Ipak, treba voditi računa o tome kada počinje period računanja jeftine struje u mestu u kom živite, s obzirom na to da se vreme razlikuje u tri zone.

Tako u centralnoj Srbiji period jeftine struje traje od 22 do šest časova, u Vojvodini od 23 do sedam, a u Beogradu tek od ponoći do osam sati, a pažnju treba obratiti na to da ovaj obračun ne važi vikendom.

Kako za Nova.rs naglašava Jovan Ristić iz udruženja potrošača „Efektiva“, period važenja jeftine struje mora da bude isti u svim delovima naše zemlje.

„Ukoliko zaista postoje ovakve razlike u periodu obračuna po jeftinijoj tarifi, mi onda ovde govorimo o čistoj diskriminaciji na osnovu geografskog područja. Nezavisno od broja sati, koji je u sve tri zone isti, nije u redu da negde počinje ranije, a negde kasnije. Mi ne treba da robujemo tome da ostajemo duže budni da bismo uštedeli struju“, kaže Ristić.

On naglašava da je za potrošače povoljnije da ovaj, jeftiniji obračun električne energije, počinje što ranije.

„Podsetiću vas na to da je nekada u našoj zemlji, pored perioda jeftine struje tokom noći, postojala dnevna jeftina struja, koja je trajala od, recimo 15 do 17 časova. To je bilo čovečnije, ljudi su mogli odmah nakon posla da obave šta treba, a ne da čekaju ponoć“, zaključuje Ristić.

Jovan Ristić Foto: N1

Ekipa portala Nova.rs kontaktirala je Elektroprivredu Srbije i Agenciju za energetiku Republike Srbije, kako bismo saznali zbog čega se početak važenja noćne tarife razlikue u tri zone. Odgovor na to pitanje, do zaključenja ovog teksta, nismo dobili.

****

BONUS VIDEO Goran Radosavljević: Bitnija tema od gasa je da li ćemo imati struju?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO