Foto: Nova.rs

Javno preduzeće „Eektroprivreda Srbije“, prema saznanjima „Nove“, uskoro bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo. Za to je praktično već sve pripremljeno, uključujući i procenu imovine, koja je prošla Vladu Srbije, a sve bi trebalo da bude završeno do početka 2023. Transformacijom u akcionarsko društvo, otvara se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo.

Svojinska transformacija najvećeg javnog preduzeća u Srbiji nije prvi put na dnevnom redu aktuelne vlasti. O tome se govorilo i 2018. godine, kada je takvu preporuku zvanično dao Međunarodni monetarni fond.

O tome se pričalo tada, pa ponovo 2020. godine, do kada je navodno transformacija trebalo da bude završena. Nakon toga je tema nekako stavljena sa strane.

Foto: N1

Činilo se da se od toga odustalo, sve do danas.

Prema informacijama „Nove“, za transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je sve spremno.

– Ključna stvar je urađena – a to je procena vrednosti imovine, i ona je prošla Vladu. Ostalo je još i da se usvoji finansijski izveštaj, nakon čega bi trebalo da se krene u postupak transformacije – kaže naš izvor iz EPS.

Dodaje da će tu odluku najverovatnije doneti nova vlada. Nezvanično EPS bi trebalo da postane akcionarsko društvo do januara 2023. godine.

Ljubodrag Savić Foto: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za „Novu“ pojašnjava da ta transformacija u akcionarsko društvo sve omogućava.

– Pruža mogućnost da se „Elektroprivreda Srbije“ odrekne dela svog vlasništva, da neki paket akcija proda ili da uđe u proces privatizacije sa jasno uspostavljenim relacijama ko je vlasnik čega.

I to je suštinska razlika između javnog preduzeća i akcionarskog društva – kaže profesor Savić.

Navodi da, ukoliko takav plan postoji, privatizacija može da se obavi na tri načina.

Tri modela privatizacije

Prvi je da država zadrži većinsko vlasništvo, a da upravljanje prepusti profesionalnom menadžmentu.

Na taj način funkcioniše češki ČEZ, i to je jedini primer uspešne privatizacije u Evropi. Sve ostale, uključujući Crnu Goru ( gde je prodat samo jedan manjinski deo) i Rumuniju, jesu, kako kaže, katastrofalne.

Drugi model je da država zadrži većinski paket, a da proda manjinski udeo, onaj koji ostane nakon što se akcije podele bivšim i sadašnjim zaposlenima i svim građanima.

Treći model bi bio da se država odrekne potpuno svog vlasništva.

Kad smo obrali bostan…

– Nisam naivan da mislim da će država tako lako da se odrekne monopola nad upravljanjem EPS-om. Verovatno će se tražiti rešenje da budu „svi vuci siti i ovce na broju“. Nije ni to loše, ja nemam problem sa manjinskim partnerom, tj. procesom privatizacije, ukoliko će na taj način EPS biti efikasan i raditi na korist građanima i privredi. Ali neće biti neke koristi ako EPS bude funkcionisao efikasno, a bude u većinskom stranom vlasništvu. E onda smo obrali bostan – upozorava profesor Savić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Ognjen Radonjić kaže da je u slučaju eventualne privatizacije važno i pitanje da li će se ići na tender ili će se ići na direktno pregovaranje.

– Važno je i da li bi predmet privatizacije bio ceo konglomerat ili će se odvojeno privatizovati jedinice za proizvodnju struje ili snabdevanje. Ako se odvojeno privatizuju, to može da pospeši konkurenciju, a ako se privatizuje konglomerat, onda novi vlasnik dobija prirodni monopol, odnosno mogućnost da kroz manipulaciju količinama snabdevanja tržišta električnom energijom utiče na cenu struje, zbog čega je u tom slučaju ključno formiranje kredibilne i nezavisne antimonopolske agencije, kako bi se zaštitili potrošači – ocenjuje Radonjić.

Primer NIS opomena

On upozorava da su institucije u Srbiji slabe, a korupcija izražena.

– Preferirao bih da, pod uslovom temeljite reforme, EPS ostane u državnom vlasništvu . Na primer, u Poljskoj i Češkoj je elektroprivreda u državnom vlasništvu i profitabilno posluje. Opet, sa partijom na vlasti, koja je ogrezla u korupciji i nestručnosti, teško je tako nešto očekivati. Sa trenutnim privatizacionim prilivima bi se popunjavale budžetske rupe, dok bi dugoročni društveni interes bio ugrožen. Slično se desilo sa NIS-om – kaže Radonjić.

Česi prvo prodali pa vratili
Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić navodi da je „Elektroprivreda Češke“ (ČEZ) preduzeće koje je prvi put privatizovano 1993. godine. U tom procesu je loše prošlo i umalo propalo.
– Onda je Češka država povratila većinsko vlasništvo, ali je upravljanje predala profesionalnom menadžmentu – navodi profesor.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare