Foto: Screenshot/Nova S

Do ponedeljka očekujemo da dobijemo konačan stav osiguravajućih kuća o problemu oko izdavanja polisa osiguranja turističkim agencijama, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić.

On objasnjava da osiguranje može da se izdaje i mesec dana unazad, tako da bi agencije ako polise dobiju i sledeće nedelje mogle da pokriju i period od 1. oktobra, kada ostaju bez licenci.

Današnji dan je, prema njegovim rečima, izgledao tako da su one agencije čije polise važe do 1. oktobra radile i danas i mogle da sklapaju nove ugovore o putovanjima, ali od sutra nijedna više neće moći da sklapa ugovore.

„Agencije će moći da rade rezervacije za neka naredna putovanja, ali neće moći da prave nove ugovore“, ističe Seničić za Tanjug.

On ocenjuje da jučerasnji dogovor u Ministarstvu turizma prema kome Udruženje banaka Srbije treba da predloži proceduru za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, koja bi bila ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja, nije ni dobro ni konačno resenje.

„Posebno nije dobro u ovom trenutku, kada agencije nisu radile oko sedam meseci i nemaju dovoljno prometa ni prihoda a bankarske garancije bi sigurno podrazumevale ogromna obezbeđenja. Ona bi bila veća i od samih iznosa garancija i samo par velikih agencija bi u ovom trenutku moglo da ih pokrije“, navodi Seničić.

On ističe da to ne bi bilo pravedno prema malim agencijma koje rade dugo, rade pošteno i nemaju ogromne sume kojima bi pokrile garancije.

Danas je zasedao i Upravni odbor Jute i između ostalog apelovao na osiguravače da odgovore na predlog asocijacije agencija. Zaključeno je i da, kada se formira novo Ministarstvo turizma, treba menjati Pravilnik o garancijama, a kasnije i Zakon o turizmu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar