Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Oko 400 agencija - turoperatora koji organizuju putovanja - neće sutra ostati bez licence za rad. Kako je potvrdio ministar turizma Rasim Ljaljić, Ministarstvo neće oduzimati licence turističkim agencijama, a rešenje će se doneti za sedam do 10 dana. Umesto polisa osiguranja, turističke agencije će za licencu moći da prilože - bankarsku garanciju, koja je do sada bila zakonom predviđena mogućnost, ali u praksi - nekorišćena.

Kao što je Nova.rs već pisala – agencijama koje organizuju putovanja danas ističu polise osiguranja koje predstavljaju garanciju za obavljanje posla i ujedno su uslov za licencu za rad.

Osiguravajuće kuće ne žele agencijama da obnove ove polise, pravdajući se velikim rizikom.

Osim polise osiguranja, garancija za obavljanje posla može da bude i bankarska garancija.

Ova mogućnost u Srbiji se do sada nije koristila, ali po svemu sudeći – od sada će to biti jedini način na koji će turističke agencije – organizatori putovanja moći da steknu neophodan uslov za licencu.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

„Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja“, kazao je Ljajić.

Paralelno sa tim, dodao je on, predstavnici Ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

„Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama, za koje procene da su stabilne i solventne“, rekao je ministar Ljajić.

Ljajić je naglasio da Ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se ovaj problem reši u narednih sedam do deset dana, jer je letnja turistička sezona već završena i ne očekuje se sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare