Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Penzioneri su poslovično najdisciplinovanije biračko telo, a prema javnim nastupima predsednika Aleksandra Vučića, čini se i da su njegova “omiljena” kateorija građana, pogotovo u predizbornoj kampanji. “Povećanje penzija” su dve reči, koje penzioneri vole da čuju, a predsednik ih vrlo lako izgovara, gde god da stigne. Ipak, činjenice govore, da su penzioneri, iako dobijaju naviše obećanja, zapravo, najveće žrtve vladavine SNS-a.

„Kakve god reforme bile, imajte u vidu – penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da zadire. Bolje sa naše grbače da se uzima, nego da se dira u prava penzionera”, kategoričan je bio  Vučić u predizbornoj kampanji za vanredne parlamentarne izbore 2014. godine.

Na tim izborima SNS je osvojila većinu,  a penzioneri su te iste godine, sa “poslednjeg mesta” u čija prava ne sme niko da dirne, izbili na prvo i dobili “krajcovanje” penzija.  Iako je smanjenje najavljeno kao privremeno, ono se pretvorilo u četiri duge godine.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Procenjuje se da je od 2014. do 2018. dok je na snazi bio Zakon o privremenom smanjenju penzija, oštećeno oko 840.000 penzionera i naslednika preminulih, kojima je za te četiri godine, od penzije uzeto čak 840 miliona evra.

Posle tih parlamentarnih izbora 2014. Aleksandar Vučić postao je premijer, a svoj uspon na državnim funkcijama, sve do predsednika Srbije, u velikoj meri gradio je obraćajući se upravo penzionerima.

Tokom pandemije, penzioneri su bili “bake i deke”, slao im je vitamine, pisma zahvalnosti, a sada nastupa sa pričom “nikad veće penzije u istoriji”.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Istina je da su penzioneri krajem prošle i početkom ove godine dobili povećanje od oko 20 odsto, ali je u tom istom periodu rasla i inflacija.

Vučić je u svom najnovijem obraćanju javnosti i za ovu godinu najavio dvocifreno povećanje, ali ekonomsiti smatraju, da sva ta povećanja ne mogu da nadoknade ono što je pezionerima uzeto za četiri godine.

“Penzioneri sada mogu da kupe manje robe nego 2012. godine”

Ekonomista Dušan Nikezić, ujedno i potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) za Nova.rs ocenjuje da su penzioneri u poslednjih 10 godina “konstantno u minusu”.

„Cene su rasle više nego penzije, pa penzioneri sa današnjom penzijom mogu da kupe manje nego što su mogli 2012. godine. Poređenja radi, penzioner je u maju 2012. godine za hiljadu dinara mogao da kupi kilogram junetine, brašna i krompira, litar ulja, mleka, jogurta i kisele vode, plus jedan puter i pavlaku. Danas mu za to treba 2.400 dinara ili 140 odsto više, a znamo da je prosečna penzija u istom periodu porasla samo 47 odsto“, objasnio je Nikezić odnos penzija i potrošačkih cena na primeru iz prodavnice.

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

On dalje navodi i da je zbog inflacije, prosečan penzioner, samo u poslednjih 12 meseci „izgubio“ 25.000 dinara, što je kako kaže, čitava prosečna penzija.

„Penzioneri su na gubitku i kada posmatramo odnos prosečne penzije i prosečne plate, koji je 2012. godine iznosio 56 odsto, a danas je ispod 42 procenta. Zbog toga Stranka slobode i pravde već godinama zahteva i da se vrate nezakonito oduzete penzije i da se uvede pravilo po kome prosečna penzija ne sme biti niža od 50 odsto prosečne plate“, istakao je Nikezić.

Prema njegovom mišljenju, nikakva povećanja penzija, ne mogu da nadoknade ono što su penzioneri izgubili za četiri godine.

On smatra da ni najnovije obećanje predsednika da će u ovoj godini penzioneri imati dvocifreno povećanje, neće u značajnoj meri uticati na poboljšanje kvaliteta njihovog života, jer će istovremeno rasti i inflacija.

„Najavu da ćemo krajem godine imati dvocifreno povećanje penzija, na žalost, vidim samo kao potvrdu da ćemo i u ovoj godini imati dvocifrenu inflaciju, koja u Srbiji nastavlja da divlja zbog novih povećanja cena struje, gasa, komunalija i hrane. Zbog toga će kupovna moć penzionera, ali i svih ostalih građana nastaviti da se smanjuje“, zaključio je Nikezić.

BONUS VIDEO: Penzioner iz „Utiska nedelje“ Vladimir Đokić iz Užica


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare