Foto: Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država povećanjima plata i penzija uspela da anulira inflaciju, što mnoge evropske zemlje nisu uspele.

On je na televiziji Prva rekao da za dve do tri nedelje očekuje povećanje cena nafte, jer kako je rekao Kina troši sve više, ali da to neće povećati inflaciju u Srbiji.

Kada je reč o energentima, Vučić je rekao da je u Srbiji juče potrošeno 15,5 miliona kubnih metara gasa u jednom danu, „da bi svi imali struje“.

Dodao je da Srbija raspolaže sa 546 miliona kubnih metara gasa u rezervi, iz koje se uzima 2,5 miliona kubnih metara dnevno „kada su hladni dani“.

PROČITAJTE JOŠ

Vučić je rekao da građani osećaju rast cena i da rate za kredite rastu, ali da će to proći za šest meseci, najduže godinu dana, pa će rate opet da početi da se smanjuju.

„Imam vest da ćemo povećati premije za mleko sa deset do 15 dinara. Povećaćemo subvencije po kravi sa 25.000 na 30.000 dinara i radićemo na uvozu 5.000 do 10.000 junica. Najmanje pet miliona evra uložićemo da povećamo stočni fond jer će biti velikih nestašica hrane u narednom periodu“, rekao je Vučić.

On je dodao da su očekivanja da rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu bude 1,7 odsto i da to povećava šanse da do kraja godine Srbija ostvari rast od tri procenta.

Građanima je poručio da su devizne rezerve i rezerve zlata dobre i da su finansije stabilne.

Problem su, kako je ocenio, geopolitička situacija i pritisci oko Kosova i sankcija Rusiji, inače bi situacija u zemlji bila još bolja.

BONUS VIDEO Milan Ćulibrk: Vlast čuva evro, plate rastu, ali se standard smanjuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare