Foto: Shutterstock

U zapadnoj Srbiji sporadično je počela berba maline, koje ove godine ima na manjim površinama nego ranije. Uz promenljive vremenske uslove i velike temperaturne razlike, na rod utiče i učestalo nevreme, uz obilne kiše i grad.

Ogromne količine grada koji se srčio na selo Medovine na Goliji potpuno su uništile zasade maline Ratomira Komatine i njegovih komšija. Nevreme je prošle sedmice obralo malinjake, a strahuju da roda neće biti ni naredne godine.

„Žao mi je mnogo što sam mnogo truda uložio – i para i rada. Ni pola sata nije trajalo koliko je to oluja naišla, to je ovako udarilo kosimice, pa vidite kad je to zbrisalo sve ko da si uzeo kosu pa pokosio“, priča Ratomir Komatina, iz sela Medovine kod Ivanjice, piše RTS.

Na ovogodišnji rod u čitavoj zapadnoj Srbiji značajno će uticati vremenski uslovi jer se pred sezonu beleže velike temperaturne razlike. To potvrđuju malinari iz okoline Valjeva, gde dobru berbu očekuju samo u mladim zasadima i u onima gde je primenjena dobra agrotehnika.

Mladen Mirić, iz sela Sušica kod Valjeva navodi: „Imali smo prošlog leta poznu jesen koja je bila suva, zatim smo imali blagu zimu i jake vetrove koji su isušivali i ono malo što je biljaka ostalo zdravo. Proleće došlo, temperature videli ste kakve su bile, krenula je malina rano, zatim suše pratile… popravilo se stanje sa ovom zadnjom kišom.“

U šabačkom kraju stigli su prvi plodovi zrelih malina. Zoran Dimić je u toj proizvodnji već sedam godina. Uložio je u navodnjavanje, zaštitnu mrežu pa očekuje između 10 i 12 tona roda i nada se dobroj otkupnoj ceni.

„Krupnoća je fantastična za sad je odlična što se tiče cene mene bi zadovoljila cena između 300 i 350 dinara. Mislim da ne bi trebala da bude niža, a ja sam svoje odradio što je trebalo da se uradi uložio sam poprilično i nije mi žao kad vidim da je ovako u ovakvom stanju ona sada“, ističe Zoran Dimić, malinar iz Šapca.

Nepovoljni vremenski uslovi sigurno će uticati na ovodišnji rod maline, a proizvođači kažu da će i u znatnoj meri smanjiti prinos u odnosu na prethodne godine.

***

BONUS VIDEO – Nevreme u Srbiji: Evakucija u Novom Pazaru – Beograd „plivao“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar