Potrošačka korpa, kupovina, namirnice
Foto: Shutterstock

Osim onih osnovnih životnih namirnica, čije je cena država zamrzla - sve ostalo je, kako se čini, poskupelo. Najavljeno je da će poskupiti i bankarski proizvodi, krediti, dozvoljeni minus. Ekonomisti kažu da će inflacija u narednom periodu biti dvocifrena, a sagovornici su saglasni da su izbori jedan od razloga zbog kog su cene veštački održavane na istom nivou.

Prilikom kupovine namirnica treba racionalno promišljati na osnovu realnih potreba domaćinstva. Pre odlaska u nabavku treba planirati, upoređivati cene i izbegavati velika pakovanja namirnica i promotivnih proizvoda, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača.

„Bez obzira što mi sada delimo sudbinu sa evropskim potrošačima, situacija nije ista. Naprotiv, ona je za nas neuporedivo teža, jer mi veliki deo svojih prihoda koje ostvarimo izdvajamo upravo za hranu“, rekao je Nikolić i dodao:

„Prema relevantnim pokazateljima, to je od 40 do 70 odsto u zavisnosti od veličine primanja. Dok je taj procenat u većini razvijenih zemalja Evropske unije oko 20 odsto.“

Do prošle nedelje cene se nisu toliko drastično menjale.

„Ja imam 90 odsto utisak da je to urađeno zbog izbora, 10 posto možda zbog uverenja vlasti da će nestabilnosti na tržištu trajati par meseci i da će se situacija smiriti, a da će oni zamrzavanjem cena najpre na 60 dana, pa na još 90 dana – uspeti da stabilizuju tržište“, rekao je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – ANKETA – šta je sve poskupelo?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar