Ilustracija Foto:EPA-EFE/SERGIO G. CANIZARES

U Srbiji je u februaru ove godine izdato 1.995 građevinskih dozvola, što je 31,6 odsto više nego u isto vreme prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru, 78,5 odsto dozvola odnosilo se na zgrade, a 21,5 procenata na ostale građevine.

Ukoliko se posmatraju samo zgrade, prema podacima RZS, 72,8 odsto dozvola izdato je za stambene, a 27,2 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,3 odsto).

Prema dozvolama izdatim u februaru u Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.434 stana, s prosečnom površinom od 68,9 metara kvadratnih.

Kako je precizirano, od ukupnog broja stambenih jedinica u novim zgradama, 8,4 procenata biće kuće s prosečnom površinom od 144,2 metra kvadratna, a 90,4 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova i njihova prosečna površina iznosiće 60,6 metara kvadratnih.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradu – 35,3 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Raška oblast (17,4 odsto), Mačvanska oblast (9,5 odsto), Sremska oblast (7,8 odsto) i Južnobačka oblast (6,8 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 3,6 odsto.

BONUS VIDEO Izgradnja splava na obali Save

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)