Zi Đin Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Kompanija "Ziđin Mining d.o.o" ostvarila je najveći profit u Srbiji za 2021. godinu, pokazuju podaci iz finansijskih izveštaja kompanija. Samo u ovoj godini ta kineska firma je ostvarila profit od preko 35 milijardi dinara. Ipak ova zarada ostaje je u senci svega što je donela sa sobom – zagađenje, pacijente na onkološkim odeljenjima, rušenje planina i profit koji se zapravo iznosi iz Srbije i kojim se bogate Kinezi, a ne mi.

Listi najvećih dobitaša za 2021. objavila je brokerska kuće CompanyWall na osnovu rezultata iz godišnjih finansijskih izveštaja.

Prvo mesto Ziđina na tom spisku je pomalo neočekivano, budući da su tokom 2019. poslovali sa gubitkom, a samo dve godine kasnije dobili pravo malo bogatstvo.

Firma koja se pretežno bavi eksploatacijom rude i ostalih crnih, obojenih, plemenetih i drugih metala samo tokom 2021. godine ostvarila je profit od preko 35 milijardi dinara, što predstavlja za čitavih 17 puta uvećanu zaradu u odnosu na 2020. Tokom pandemijske i krizne 2020. godine, kompanija je ostvarila profit od 2,66 milijardi dinara.

Uporedo sa rastom profita, rasli su i apetiti kompanije, koja je od 2019. tri puta povećala broj zaposlenih – sa 141 na 442 zaposlenih.

Ujedno, 2020. godina je prva u kojoj je kompanija ostvarila zaradu u Srbiji, budući da je tokom 2019. ostvarila gubitak od 669 miliona dinara. Od tada, Ziđin doživljava vrtoglavi rast profita na štetu životne sredine, cele istočne Srbije, ali i meštana Bora i okolnih sela koji imaju sve više zdravstvenih problema zbog eksploatacije ruda.

Majdanpek Ziđin Koper Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Boranima, ali i celoj istočnoj Srbiji Ziđin je „ušao u dvorište“ 2018. godine kada je kao strateški partner za RTB Bor, u kojem je postala većinski vlasnik sa udelom od 63 odsto. Od tada, za Ziđin se vezuju serija afera – od zagađenja okoline, preko informacije da svaki četvrti Boranin ima određeni oblik maligniteta, do toga da ruše planinu zbog nove rude. Poslednja u nizu afera bila je kada je meštanin Slatine kod Bora otpočeo štrajk glađu zbog sporenja sa ovom firmom.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Boru Irena Živković kaže za Nova.rs da Ziđin ostvaruje istorijske profite, ali da država ništa od toga ne zarađuje, budući da zarada samo izlazi iz zemlje.

Majdanpek Ziđin Koper Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Država i lokalna samouprava stalno spominju taj profit, ali mi od toga nemamo ništa. Građani Srbije ne dobijaju profit, već se to iznosi iz zemlje uz najniže rudne rente. Naravno, taj profit se delimično odrazio na plate koje jesu iznad republičkog proseka jer sa srednjom školom možete imati i oko 100.000 dinara, ali postavlja se pitanje koliko je to vredno. Pored toga, uglavnom za taj novac mogu da rade muškarci, žene se ne zapošljavaju tako često“, ističe naša sagovornica.

Ona kaže da se kompaniji čine ogromni ustupci, poput niske rudne rente i izvoza sirovina koje se neograničeno izvoze iz zemlje po niskim cenama.

„Ziđin radi protiv zakona, od zagađenja vazduha do otvaranja novih postrojenja za koje nije urađena procena uticaja na životnu sredinu, što je nezamislivo. Srbija je servilna prema strateškom partneru, njihovi uslovi su takvi da ih niko do sada nije imao, pa ni državni RTB Bor. Kompanija tvrdi da će od septembra da krene sa radom nova topionica i da neće biti mnogo zagađenja, ali videćemo da li će to biti sprovedeno u delo“, priča ona i dodaje:

„Postoji studija koju je radio institut Batut koja kaže da svaki četvrti stanovnik bora ima neki stepen maligniteta. Naravno, to nije od juče, ali u prethodnih nekoliko godina stopa zagađenja u Boru je abnormalna. Arsen je bio 200 puta u vazduha od dozvoljenog, a posledice ćemo videti tek za 10 godina. Zbog toga država mora da se postavi patriotski prema svojim građanima i da nas zaštiti od zagađenja“, naglašava naša sagovornica i dodaje da Ziđin narušava suverenitet Srbije.

Kako ona tvrdi, Ziđin parcele zavodi na svoje ime, čime kupuje parče po parče Srbije.

Da je stanje životne sredine u ovom kraju alarmantno tvrdi i profesorka na Tehnološkom fakultetu u Boru Snežana Šerbula koja u izjavi za Nova.rs ističe da je mnogo rude iskopano u ovom kraju od dolaska Ziđina, što se značajno odrazilo i na stanje životne sredine.

„Od 2019. godine zagađanje je mnogo veće nego ranijih godini, a 2015. je startovala nova topionica za koju je rečeno da će uticati da se smanji zagađenje vazduha, ali samo četiri godine kasnije imali smo najveće zagađenje. Problem su koncentracije rude koje sadrže velike količine arsena, kancerogene materije koju zabranjuje i Svetska zdravstena organizacija, a što se evidentno ne poštuje u našoj zemlji“, tvrdi naša sagovornica.

Ona ističe da je problem što se topionica nalazi u centru grada, usled čega je zdravlje građana dodatno ugroženo, ali da je Ziđin počeo da ulaže sredstva kako bi se zagađenje smanjilo, ali da ćemo i te posledice videti u budućnosti.

Bonus video: Štrajk glađu zbog Ziđina – Ako se zarati, hoću li braniti srpsku ili kinesku zemlju?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar