Majdanpek

Protest "Ne damo Staricu" održan je danas u Majdanpeku u organizaciji grupa građana Može i drugačije i Ne dam, a oni su najavili i radikalizaciju.

Protest je organizovan nakon što je kineska kompanija Ziđin krenula u miniranje planine Starice, saopštio je Pokret 1od5 miliona.

Majdanpečani su danas najavili da će, ukoliko kineska kompanija ne prestane s miniranjem na Starici, da radikalizuju protest u smislu kampovanja na planini kako bi je fizički zaštitili od uništenja.

Protest su podržali i članovi grupe građana Mladi za Bor koji su došli kako bi svojim „komšijama“ Majdanpečanima pružili podršku.

Odbornik Skupštine opštine Majdanpek liste Može i drugačije i kopredsednik pokreta #1od5miliona, Martin Bežinarević, rekao je da je „pravo pitanje“ ko je zapravo prodao planinu Staricu kineskoj kompaniji.

Foto: Pokret #1od5miliona

„Kinezi su krivi za mnogo toga, ali nas nisu oni prodali. Oni su kupili. Prodali su nas naši, domaći izdajnici. Zato pitamo ministarstvo rudarstva, Srbija šume, republičku i lokalnu vlast i svakog naprednjaka u Srbiji – Ko vam je dao za pravo da nas prodajete“, rekao je Bežinarević.

On je dodao da je lokalna vlast najodgovornija te da su svojim ćutanjem postali saučesnici u uništavanju grada Majdanpeka.

„Ostavka predsednika opštine Dragana Popovića, koju tražimo, nije političko pitanje. Ono je pitanje života. Taj čovek je saučesnik u prodaji Majdanpeka. Taj čovek se pokazao nesposobnim da zaštiti grad. Dok je on na funkciji predsednika opštine, svakog Majdanpečanina treba da bude sramota“, zaključio je Bežinarević i dodao „Starica nije sama dokle god ima nas da je štitimo“.

Okupljenim građanima su se obratili i odbornici Irena Barbulović i Vladimir Božić, odbornica grupe građana Može i drugačije, Snežana Todorović i još aktivista i građana.

Na protestu je ponovljeno da zahtev nije da rudnik prestane sa radom, već da prestane miniranje planine Starice i njeno uništavanje.

BONUS VIDEO – Sirene na ulicama Majdanpeka i ogroma eksplozija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare