Foto:shutterstock

Skuplji stanovi za izdavanje, povećane školarine, sve skuplja hrana - čini se da brojnim studentskim troškovima nema kraja. Ipak, njihov budžet povremeno mogu popraviti različiti poslovi, a neki od njih su veoma unosni, pa bi akademci mogli da zarade i jedan minimalac mesečno, a sa pojedinim poslovima i mnogo više od toga. Naravno, ukoliko to žele.

Inflaciju koja pustoši naše potrošačke korpe i novčanike najviše osećaju studenti. Jedan od načina da pomogne roditeljima, veliki broj studenata našao je u privremenim poslovima u okviru raznih omladinskih zadruga.

Studentski poslovi uz solidnu napojnicu ili čak manju zaradu koja može biti značajna, sve su popularniji.

Foto: N1

U omladinskim zadrugama gotovo je konstantna potražnja za radnicima koji deklarišu proizvode, recepcionerima, pomoćnim radnicima na različitim pozicijama, prodavcima…

U moru oglasa studentskih poslova pokušali smo da pronađemo neke od najisplativijih, odnosno onih koji će doneti najveću zaradu.

Dispečer u kol centru brze hrane

Ovo je jedno od popularnijih poslova za studente, a zarade idu i više do 60.000 dinara. Radno vreme neretko odgovara studentima, budući da se radi u drugoj ili trećoj smeni.

Tako na Novom Beogradu postoji otvoreno radno mesto za tu poziciju, a u oglasima piše da je potrebno osnovno poznavanje rada na računaru, kao i da se radi i u noćnoj smeni. Zagarantovan je i topli obrok.

Foto:Shutterstock

Početna zarada je, kako se navodi u oglasima, oko 62.000 dinara.

Pomoćni radnik u bioskopu

Među najtraženijim poslovima za studente su i pomoćni radnici. Tako su za buduće akademce trenutno u ponudi dve opcije i to u bioskupu.

Prva je radnik na blagajni, koji je još zadužen i za služenje hrane i pića, a brine se i o bisokopskim ulaznicima. U oglasu nije naznačeno koliko traje smena, samo njihov raspon i to u ovom slučaju između 14 sati i 23 sata. Dakle, opet vreme koje bi odgovoralo studentima.

Foto: Shutterstock

Radi se tri do pet dana nedeljno, uključujući i vikend.

Druga opcija je razvodnik u bioskopu, a smene su između 14 i 01.00 sati.

Obe opcije se plaćaju 320 dinara po satu. Ukoliko bi student radio puno radno vreme, mogao bi da zaradi i 51.200 dinara za mesec dana.

Posao recepcionara

Ovaj posao radi se tri do četiri puta nedeljeno u smenama od po osam sati. U ovom slučaju ponuđene su samo druga i treća smena, odnosno radno vreme od 15 do 23 sata ili noćno od 23 do 7 sati ujutru.

Foto: Promo/Marera Properties

Cena rada je 380 dinara po satu, a noćni rad je plaćen više – plaćen 478.80 dinara, takođe po satu. Student ovim poslom može da zaradi više od 48.000 dinara i to ako bi radio četiri puta nedeljno, popodnevne smene.

Prodavac parfema

U dva beogradska tržna centra traže se studenti za radno mesto prodavac parfema. Kako je navedno u oglasu, posao je namenjen studentima koji će imati direktan kontakt sa kupcima.

Osim toga, nepohodno je da održavaju higijenu štandova i izložbene robe. Takođe, njihov posao je i da samu robu izlože na štand.

PROČITAJTE JOŠ

Radno vreme je šest sati, radi se u jutarnjoj smeni od 10 do 16 sati i popodnevnoj od 16 do 22 sata. Cena rada po satu je 320 dinara.

Ukoliko student radi pet dana nedeljno, na kraju meseca može da zaradi 38.400 dinara, a plata može da bude i veća uz različite gratise.

Dostavljač hrane

Dostavljači hrane su takođe visoko rangirani među oglasima za studentske poslove. Kako se navodi na sajtu Omladinske zadruge, uslovi za ovaj posao su vozačka dozvola AM, A ili B kategorije.

Shodruh Kodirov Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Hrana se raznosi skuterom ili automobilom. Radi se u prvoj ili drugoj smeni. Ukoliko se koristi automobil, satnica je 190 dinara, dok je skuterom 220 dinara. Treba napomenuti da studenti mogu zaraditi i mnogo više, ukoliko direktno stupe u kontakt sa nekim od sajtova za dostavu hrane,

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar