Milanu S. je pre samo dva meseca stigao račun za struju od svega 468 dinara, a na njemu je pisalo da u decembru nije potrošio ni jedan kilovat. Sada je međutim dobio dva računa od EPS-a i to u iznosu od ukupno 26.000 dinara. Pita se kako je od prvobitnih 0 kilovata stigao do ovolike potrošnje.

Građanima Srbije prethodnih meseci računi za struju su neuobičajeno kasnili, usled hakerskog napada na sistem Elektroprivrede Srbije (EPS). Iako su iz Elektrodistribucije (EDS) uveravali da napad ne utiče na njihov sistem koji očitava brojila, u praksi se pokazalo da to nije tačno.

Sve je više građana koji tvrde da će reklamirati svoje račune, jer uprkos činjenici da su trošili isto, dobijaju astronomske račune.

Takav je slučaj i sa našim čitaocem Milanom S, na čijem decembarskom računu je pisalo da je potrošio “nula” kilovata. Kako je naš sagovornik bio u pretplati, na računu koji mu je stigao jasno je stajalo da je ukupno zaduženje za mesec dana svega 468,42 dinara, odnosno da zbog pretplate (više platio prethodnog meseca) treba da uplati 216,55 dinara.

Račun za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Iako on tvrdi da je u stanu boravio kao i do sada i da je struju koristio kao pre, dakle i bojler i šporet i veš mašinu, na računu jasno piše da je struja očitana 1. januara i da je stanje na brojilu – nula.

Po već ustaljenoj praksi, sada su mu stigli računi za decemabr i januar, a kada ih je otvorio, blago rečeno se šokirao.

„U februaru su mi stigla dva računa i to jedan za decembar, a drugi za januar. Prvi je nešto više od 11.000 dinara, a drugi oko 15.000 dinara. Moram ovo da reklamiram, ovo je haos“, navodi sagovornik Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Pita se kako je moguće da je potrošnja sada ovolika, kada je na prvobitnom računu za decembar pisalo 0 dinara.

Nakon hakerskog napada, “Nova” je pisala o problemu očitavanja struje. Međutim, iz EDS-a su tvrdili da je stanje „redovno“.

Strujomer Foto:Shutterstock

„Proces očitavanja potrošnje električne energije je počeo po planu 1. januara 2024. godine i odvija se po ustaljenoj proceduri, uz primenu aparata za očitavanje“, kazali su tada iz EDS-a za naš portal.

Kome je EDS dodelila posao očitavanja brojila

Podsetimo, Elektrodistribucija dodelila je, u oktobru 2023. godine, posao očitavanja brojila grupi ponuđača na čijem čelu se nalazi firma “Agencija za privremeno zapošljavanje Montop HRS d.o.o. Novi Sad”, čiji je vlasnik Marko Bosanac, kontroverzni biznismen i blizak prijatelj predsednika SNS, ministra odbrane i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Posao očitavanja brojila dobile su i poznate kompanije za obezbeđenje, „Dobergard d.o.o.“ i „Sparta sekjuriti“, kojima su godinama dodeljivani veliki poslove od državnih institucija.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare